fbpx

Streljanja na vzhodu Ukrajine še ni konec. Nove smrtne žrtve med vojaki, ranjen je tudi civilist

Foto: epa

Na vzhodu Ukrajine je zadnji napad proruskih upornikov zahteval najmanj osem smrtnih žrtev med vojaki Ukrajine, pet jih je bilo ranjenih in en civilist je umrl.

Ukrajinska stran trdi, da so v minuli noči proruski uporniki s topi napadli položaje ukrajinske vojske. Drugo zgodbo pa govorijo prorusko usmerjeni vojaki, ki jih podpira Moskva. Ti pravijo, da je ukrajinska vojska obstreljevala eno od predmestij Donecka, pri tem pa naj bi umrl civilist.

Rusija ne popušča z represijo
Francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da sta v sredo, le 40 kilometrov vstran od mesta Donecka, v streljanju umrla dva ukrajinska vojaka. Na vzhodu Ukrajine je bil konec junija dosežen nov dogovor o prekinitvi ognja. Mirovni načrt, ki so ga dosegli ob mednarodnem posredovanju, pa ni zaživel. Po podatkih Združenih narodov je od aprila 2014 v spopadih na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 10 tisoč ljudi.

Po napovedih Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi naj bi se nemška kanclerka Angela Merkel 24. junija po telefonu pogovarjala s predsedniki Francije, Rusije in Ukrajine, a Kremelj zaenkrat tega še ni potrdil.

N. Š., STA