fbpx

Strelska drama v ZDA – trije policisti mrtvi, več ranjenih

Gavin Long, Foto: Youtube

Moški iz Missourija je v Baton Rougeu v nadeljo ranil tri in ubil prav tako tri policiste. Policija zvezne države Louisiana je potrdila, da so že teden pred dogodkom dobivali obvestila in grožnje usmerjene proti policistom Baton Rougea. Napadalec je bil Gavin Long, ki je na svoj 29. rojstni dan, z avtomatsko puško AR-15, brez besed začel streljati na policiste.

Longa so policisti, po dolgo trajajočem strelskem obračunu, ubili. V pokolu so umrli častnik Montrell Jackson ter policista Matthew Gerald in Brad Garafola. Strelec je bil tudi vešč ravnanja z orožjem, saj je služil v ameriški vojski kot častnik.

Na socialnih omrežjih aktiven pod izmišljenim imenom
Strelec je sicer veliko uporabljal socialna omrežja, a pod izmišljenim imenom. Na Youtubu, Facebooku in Twitterju je bil znan kot Cosmo Setepenra. Na Facebooku je 8. julija objavil, da je fizično in duševno iztrošen zaradi streljanja v katerem je policija ubila temnopoltega Altona Sterlinga. Pred napadom je zapisal tudi, naj ljudje ne dopustijo, da sovraštvo okuži njihova srca.

Bolj vprašljive pa so njegove objave na Youtubu, kjer je večkrat poudarjal, da se je treba boriti. V posnetkih, ki jih je objavil 8. in 10. julija Long govori o borbi proti zatiranju in o tem kaj naj ljudje govorijo o njem, če se mu kaj zgodi.

https://www.youtube.com/watch?v=eLBOZ2yrolE

Imel se je za duhovnega svetovalca
Long je bil administrator vsaj dveh spletnih strani na katerih se je predstavljal kot “strateg svobode, avtor in duhovni svetovalec.” Na spletu je sledil tudi veliko spletnim stranem, ki se ukvarjajo s teorijami zarote. V svojih posnetkih Long zavrača sodelovanje s katerokoli teroristično ali supremacistično organizacijo, poroča BBC.

Policija dvomi, da je Long deloval sam
Policisti trenutno preiskujejo sum, da je imel Long pri svojem dejanju pomoč. Že od tragičnega dogodka, ko je policija v Baton Rougeju ustrelila temnopoltega Altona Sterlinga, pa so policisti v polni pripravljenosti.

Kljub vsemu jih je nedeljski napad presenetil. Policisti, ki so streljanju prisostvovali so dejali, da napadalec ni rekel ničesar, ampak je začel samo streljati. Guverner Louisiane je v govoru po dogodku dejal, da je “ta napad neosnovan in grozljiv, sploh v času, ko potrebujemo enotnost in okrevanje.”

A. R.