Odgovornost prevzela IS. Trupla razmetana v območju dveh kilometrov.

Foto: STA

Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu je na Twitterju sporočila, da je sestrelila rusko potniško letalo z 224 ljudmi na krovu, ki je danes strmoglavilo nad Sinajem. Dodali so, da je šlo za povračilni ukrep zaradi ruskega posredovanja v Siriji.

Vprašanje pa je, če je to sploh res, saj so Egiptovske oblasti že pred tem izključile možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži. Glede na višino leta naj bi bila sestrelitev nemogoča.

Letalo ruske letalske družbe Koglaymavia je bilo namenjeno iz letovišča Šarm el Šejk in je bilo na poti v Sankt Petersburg. Kot poroča BBC, je bilo nekaj ugibanj o usodi letala, saj naj bi po nekaterih podatkih izginilo nad ozemljem Cipra.

Na krovu letala je bilo 217 potnikov, pretežno ruskih turistov, od tega 17 otrok, in sedem članov posadke. Z njim je upravljala ruska letalska družba Kogalimavija. Po poročanju ruskih medijev je bilo letalo staro 18 let in je bilo v lasti sibirske družbe od marca 2012.

Vzpostavljen center za pomoč svojcem
23 minut po vzletu – ob 5.51 po srednjeevropskem času – ciprski nadzor zračnega prometa z njim ni uspel vzpostaviti stika, je sporočila ruska letalska agencija Rosaviacija. Na letališču Pulkovo v Sankt Peterburgu so ga pričakovali ob 12. uri po lokalnem času. Tam so sedaj vzpostavili poseben center za pomoč svojcem potnikov. Reuters poroča, da je ruski predsednik Putin razglasil nedeljo za nacionalni dan žalovanja.

Po nekaterih podatkih naj bi rusko letalo zaprosilo za zasilni pristanek, malo preden je izginilo z radarjev. Ruska tiskovna agencija Tass ob sklicevanju na vire na mednarodnem letališču v Kairu piše, da je letalo letelo na višini 9000 metrov, ko je pilot stopil v stik z nadzorom zračnega prometa. Po tem so z letalom izgubili stik.

Našli razbitine
Egiptovska vojaška letala so po navedbah oblasti že našla razbitine potniškega letala. Te naj bi se nahajale na goratem območju in na prizorišče so napotili 45 reševalnih vozil, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila vlada v Kairu.

Glede na navedbe predstavnikov varnostnih oblasti na območju je sicer letalo popolnoma uničeno in bojijo se, da so vsi potniki najverjetneje mrtvi, navaja ruski Sputnik News. Letalo se je ob strmoglavljenju prelomilo na dva dela, BBC pa poroča, da več kot 100 trupel leži naokrog v območju dveh kilometrov od kraja nesreče.

Egiptovske oblasti so po poročanju Tass izključile možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži, ki so sicer dejavni na delih Sinaja.

Na območju strmoglavljenja naj ne bi vladali niti zaostreni vremenski pogoji. Bilo je nekaj oblakov, vidljivost pa je bila dobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A. D.

 • pravapot

  3

  10Če je so Putin in njegova morilska, lopovska klika mislili, da se musloti ne bodo maščevali, SO SE HUDO ZMOTILI. Še kakšna železniška postaja jim bo šla v zrak

  • Han Solo

   To ni delo “muslotov”. Ugibaj dalje.

 • John

  Joj, nova24.
  Nad goro težko kaj strmoglavi, se vam ne zdi? Pa v originalnih poročilih ne govorijo o gori, ampak o polotoku Sinaj.

 • Rade Pendrek sl.št.00323

  Žalostno bomo pa videli kaj se bo sedaj zgodilo v naslednjih dveh tednih?

 • cornusmas

  Sinaj(nemirno območje),Rusija,ki napada Sirijo,Egipt,ki na skrivaj podpira ISIS…..ne bi bilo čudno,da za tem stoji ISIS.

 • lial

  Da se uniči potniško letalo, sploh ni nujna sestrelitev – zadošča kakšna sabotaža.

  • 1xy

   točno to…..vsako letalo ima pred vzletom tehnični pregled, dovolj je da onesposobijo en senzor, pa je katastrofa tukaj……..

 • cornusmas

  Seveda bo uradna Moskva zanikala,da je v napad vpleten ISIS-s tem bi si nakopala demonstracije anti-Putin…..zaradi napada na Sirijo.

 • epson mlacni

  Ko bo Nemčija začela ustavljati migrante, bodo sledili povračilni ukrepi od zunaj in tudi od znotraj.

 • Wild red duck

  Seveda bodo Rusi prikrivali ko pa so zabredli v novi Afganistan,saj ni nujna sestrelitev ,dovolj je le tehnična sabotaža.Ja Putin je Ruse povlekel v novo vojno tole pa pomeni padec priljubljenosti in anti Putin demonstracije.
  Sicer pa pogrešam anibala Lectorja ,ki bi nam zadevo obrazložil iz prve rusofilske roke.

 • Sharkey

  Kaj se bomo 11 Septenmber ,igrali celo leto.

 • pehaneutral

  Iskreno sožalje družinam…

 • dbitls

  Rusi sami razstrelili, imajo izkušnje iz Ukrajine…. namen pa večanje vojaške prisotnosti na Bližnjem vzhodu. Rusom se je_be za svoj narod, če imajo v igri višje interese. Podobno kot pri podmornici Kursk, tiste fante bi lahko rešili, pa niso dovolili pomoči, tudi za Černobil so nekaj dni celemu svetu lagali, da ni nič narobe…. pač rusi