fbpx

Strogi Iran: Ženski, ki je v javnosti s sebe odstranila hidžab, grozi 10 let zapora in 74 udarcev

Foto: twitter

Ena izmed žensk, ki so bile aretirane, medtem ko so protestirale proti obveznemu nošenju hidžaba v Iranu, je bila tudi Narges Hosseini. Zdaj ji grozi 10 let zapora, med drugim pa ji očitajo tudi “spodbujanje nemoralnosti ali prostitucije”.

Njen odvetnik Nasrin Sotoudeh je na sodišču povedal, da njegova stranka nasprotuje prisilnemu hidžabu in da meni, da je njena zakonska pravica, da izrazi svoj protest.

32-letna Hosseinijeva je v pridržanju že od 29. januarja 2018, saj ji ni uspelo plačati varščine v višini 135 tisoč ameriških dolarjev, kot je to določil sodnik, ki odloča o njenem primeru. Aretirana je bila potem, ko je na družbenih medijih objavila svojo fotografijo, kako stoji na podestu, s svojim belim hidžabom pa maha kot z zastavo.

Prva ženska, ki so so aretirali zaradi tovrstnega početja, je bila Vida Mohaved, in sicer decembra 2017. Dejanje, ko zatrte ženske v javnosti odstranijo svoj hidžab in z njim mahajo kot z zastavo, je postalo simbol za njihovo revolucionarno gibanje proti obvezni nošnji hidžaba.

Odvetnik Hosseinijeve pa pravi, da Narges sicer preživlja težke čase v zaporu na jugu Teherana, vendar “ni pripravljena reči, da ji je žal. Verjame, da je nedolžna.” In kaj vse ji očitajo? Da je odkrito zagrešila grešno dejanje, kršila “javno preudarnost” in “spodbujala nemoralnost ali prostitucijo”. Poleg desetih let za rešetkami pa ji grozi tudi telesna kazen, med drugim tudi 74 udarcev, piše Jihad Watch.

M. S.