Študija organizacije RAND Europe: Francoski in britanski turizem sta zaradi terorističnih napadov izgubila 43 milijard evrov!

(foto: epa)

Študija, ki jo je izvedla nevladna organizacija RAND Europe, je razkrila grozljive podatke. Celotna evropska turistična industrija je zaradi terorističnih dejanj med letoma 2004 in 2016 izgubila kar 180 milijard evrov BDP-ja. Iz česar je razvidno, da so posledice terorizma vidne tudi v turizmu in izpadu dohodkov.

Študija je pokazala, da gospodarski akterji po terorističnih napadih spremenijo svoje gospodarsko obnašanje oziroma ravnanje. Korporacije in tudi ljudje po tovrstnih napadih denarja ne porabljajo ali investirajo več na enak način kot prej. Zaradi tega je najbolj prizadeta turistična industrija Francije in Anglije, kjer beležijo neverjetnih 43 milijard evrov izgube. Naslednja je Španija s 40 milijardami izgube, sledi pa ji Nemčija z 19,2 milijarde izgube dohodka, poroča Voice of Europe.

“Poleg smrtnih žrtev in čustvenih travm terorizem negativno vpliva tudi na gospodarsko rast v državah in izguba BDP-ja je v teh gospodarstvih izjemna,” je dejal Marco Hafner, ekonomist pri podjetju RAND Europe. “Jasno sporočilo študije je, da je vpliv terorističnih napadov tudi psihološki, kar pomeni, da ljudje in podjetja spremenijo svoje gospodarsko vedenje,” je dodal.

Foto: STA

A. G.