fbpx

Študija v Izraelu pokazala, da se več kot polovica pacientov, ki prebolijo COVID-19, sooča s težavami z dihali

Merjenje telesne temperature ob vstopu v bolnišnico (foto: EPA)

Več kot polovica pacientov s COVID-19 naj bi po trditvah izraelskih zdravnikov kazala simptome oteženega dihanja tudi več tednov potem, ko so preboleli bolezen iz Wuhana.

Študija, ki so jo izvedli na podatkih več ducatov pacientov, ki so uspešno preboleli COVID-19, ni po treh mesecih od premagane bolezni ugotovila nobenih razlik med pacienti, ki so imeli blage, zmerne in hude simptome.

Vodja pulmološkega inštituta prof. Gabriel Izbicki je izsledke študije označil za “zares zastrašujoče”. Izbicki je povedal, da je večina pacientov še vedno trpela za pomanjkanjem sape, kašljem in drugimi kompleksnimi težavami z dihanjem in pljuči.

Poudarek bil na reševanju življenj
“Večina pacientov ni na stopnji in v formi, v kakršni so bili pred hospitalizacijo,” je razkril Izbicki. Profesor verjame, da bi lahko njihova študija, kakor poroča Breitbart, pomagala celotni “koronavirus skupnosti”, saj se je zdravniška stroka do sedaj pretežno ukvarjala z reševanjem najbolj ogroženih in iskanjem cepiva. Posledice, ki jih pusti virus pri pacientih, ki so premagali COVID-19, pa so v večji meri ostale neopažene.

V Izraelu te dni beležijo med 400 in 500 novih primerov okužb na dan. Vodja društva za kužne bolezni Miri Weinberger je v nedeljo, 28. junija 2020 svarila, da Izrael, ki je še pred časom veljal za zgled v boju proti COVID-19, izgublja nadzor nad pandemijo in se bliža točki brez povratka.

Ivan Šokić