fbpx

Švedi vedo, kdo so njihovi novi gospodarji – zaradi ramadana so državni praznik kar prestavili

Foto: epa

Skupina švedskih diplomatov v Jeruzalemu je prestavila praznovanje  svojega državnega praznika za kar cel mesec, in to samo zato, da bi se izognili sovpadanju z islamskim praznikom ramadanom. S tem je ta domoljuben narod po migrantskem valu pokazal, kdo so njihovi novi gospodarji.

Nedavno so mediji delili fotografije z dogodka, ki je potekal v hotelu v palestinskem mestu Ramallah, ki trenutno služi kot de facto upravno glavno mesto države Palestine. Ramala je sicer zgodovinsko krščansko mesto, danes pa muslimani predstavljajo v njej večino prebivalstva in kristjani predstavljajo manjšino. In na vprašanje, zakaj državni praznik praznujejo nekaj tednov prej, pa Jihad watch poroča, da so s konzulata odgovorili, da so veseli, ker državni praznik praznujejo 6. junija, ampak ker ta letos sovpada z ramadanom, so se odločili, da bo v tem letu praznovanje nekoliko prej, in sicer 6. maja.

Švedi namreč svoj narodni dan praznujejo 6. junija v čast dveh zgodovinskih dogodkov. Dne 6. junija leta 1523 je bil Gustav Vasa izvoljen za kralja in na isti dan leta 1809 je država sprejela novo ustavo. Muslimanski mesec ramadan pa se letos začenja 27. maja in traja 30 dni.

Foto: iStock

Švedi se Vzhodu preveč prilagajajo
Diplomatsko predstavništvo na Bližnjem vzhodu je bilo sicer že pred časom obtoženo, da se preveč prilagaja. Namreč v začetku tega leta je švedska ministrica Ann Linde spodbujala samooklicano “feministično zunanjo politiko”. Ta si je namreč skupaj z nekaterimi drugimi članicami vlade februarja letos na obisku s predsednikom Hasanom Rouhanijem v Iranu brez odlašanja nadela naglavno ruto in zaradi tega naletela na vrsto zgražanja Švedov. S tem, ko so se zavile v hidžab, čador in dolge plašče, pa so se podredile iranskemu zatiralskemu zakonu, po katerem je nošenje hidžaba obvezno. In ta najnovejša prilagoditev, da so prestavili praznovanje svojega državnega praznika, je dejansko kaplja čez rob. Svojo državo s takimi dejanji zatirajo in prav tako tudi prednostne naloge. Če pogledamo trenutno stanje pri nas, pa nismo kaj boljši od Švedov. 25. junija praznujemo dan državnosti in glede na to, da islamska skupnost pritiska na vlado RS, naj v šolah uvede obvezno domače branje bosanskih avtorjev in nasprotuje asimilaciji svojih otrok, nas lahko doleti podobna usoda, kot je doletela Švede.

I. K.