fbpx

Švedom se je zmešalo: Zaradi domnevno rasističnih izjav umikajo in celo zažigajo knjige slavne Pike nogavičke

Foto: epa

Švedski svet je priznal javnosti, da iz knjižnic praznijo otroške knjige z naslovom Pika nogavička, saj naj bi vsebovale rasistične izraze. Eden od švedskih lokalnih novinarjev trdi, da knjige celo sežigajo. 

Starejša različica Pike Nogavičke, knjiga z naslovom Pika na sedmih morjih, je bila zavrnjena v botkyrkaski knjižnici na Švedskem. Vodstvo zanika očitke švedskega novinarja Janne Josefsson, da je knjižnica usmerjena zgolj proti Piki Nogavički, knjigi avtorice Astrid Lindgren. Trdijo, da je razlog v premajhnem prostoru za druge knjige. Na vprašanje, kako določijo, katere knjige bodo izločili iz polic, pa so odgovorili, da se znebijo tistih, ki so izrabljene, zastarele ali pa niso bile izposojene že dlje časa. Knjižnica je priznala, da je zamenjala knjige s prvotno vsebino in jih zamenjala z novimi, v katerih ni ‘rasističnih’ fraz.

V sporočilu za javnost so zapisali: ”Knjižnica občine Botkyrkas je s polic odstranila knjige z naslovom Pika na sedmih morjih, saj nekateri zastareli izrazi namigujejo na rasistične izjave, nadomestili pa so jih z novimi izvodi knjige iz leta 2015, v kateri so te izraze zamenjali s primernejšimi.” V novi različici knjige očeta Pike Nogavičke ne označujejo kot ‘nigerskega kralja’ in njegovega prijatelja kot ‘kralja južnega morja’. Lokalne oblasti trdijo, da je Pika na sedmih morjih bila predelana in zamenjana na enak način kot so bile vse druge zastarele knjige.

Avtorica Astrid Lindgren se zagotovo obrača v grobu (Foto: epa)

Tudi v Nemčiji so serijo Pika Nogavička v preteklosti že označili kot rasistično, zaradi več neprimernih prizorov. Švedski raziskovalni novinar Janne Josefsson se ne strinja s sežiganjem knjig, saj meni, da bi otroke morali naučiti, da so včasih tako govorili, da pa danes teh fraz ne uporabljajo več. Josefsson je prepričan, da je knjiga, ki govori o slavni deklici z rdečimi lasmi in pegicami, izločena iz ideoloških razlogov.

Pri Breitbartu so zapisali, da jim vodja teh del Anja Dahlstedt ni želela povedati, ali knjige res zažigajo. Dahlstedtova je rekla, da se zastarele knjige prodajo ali pa reciklirajo, postopek recikliranja pa naj ne bi smela izdati.

N. Š.