fbpx

Švedska policija priznala, da je izgubila nadzor – razglasili so 55 prepovedanih območij, ki jim vladajo migranti

Fotografija je simbolična, Foto: Youtube

Tolpe mladoletnih migrantov so spremenile največji švedski nakupovalni center v prepovedano cono, kjer ustrahujejo policijo, nadlegujejo ženske in javno preprodajajo drogo. Gothenburška policija je morala zaradi vedno večjega števila incidentov uvesti izredne ukrepe. Zaradi dejanj migrantov je delavce in nakupovalce strah prihajati po nakupih in na delo.

Nordstan je glede na prodajo in število obiskovalcev največji nakupovalni center na Švedskem. Ko se trgovine ob osmih zvečer zaprejo, pa nakupovalni center prevzamejo tolpe migrantov, kljub temu da kar mrgoli policistov. Eden od vodij policijskih enot, Jonas Berggvist, je povedal: “Zaznali smo velik porast mladoletnih migrantov, ki živijo v severnem delu mesta. Zvečer preprodajajo droge, zgodijo pa se tudi spopadi med različnimi tolpami. Spore, ki so jih imeli doma, so prinesli s sabo.”

“Svojemu sinu ne bi pustil, da pride sem”
Berggvistov kolega Rikard Soresen je dodal, da opažajo povečanje nasilnih dejanj proti policiji. “V obtoku je veliko drog. Svojemu sinu ne bi pustil, da pride sem. Veliko je ropov in nadlegovanja žensk,” je še povedal Soresen. Čeprav so v spopade občasno vključeni tudi lokalni mladoletniki, je policija ugotovila, da so za izbruh nasilja in nezakonitih dejanj odgovorni predvsem migranti iz Afganistana, Sirije in Maroka.

Nakupovalni center so morali na Silvestrovo zapreti predčasno, saj so migranti grozili, da bodo sprožili ognjemet znotraj kompleksa. Zgodil pa se je tudi incident, ko je okoli 150 mladoletnikov sklenilo obroč okoli policistov in jim grozilo. Incidenti pa se kar množijo. Tako so migranti pred dnevi oropali mladeniča tako, da so mu razbito steklenico pritisnili na grlo in grozili s smrtjo. Prav tako so grozili prodajalcu, ko je hotel migrantom preprečiti, da bi ga oropali. Soresen je obsodil dejanja migrantov, predvsem pa je bil kritičen do Švedske migracijske politike. Po njegovem mnenju je preblaga, saj večina mladoletnih migrantov nima niti osebnih dokumentov.

Migrante so, ker niso imeli s čim dokazovati njihove starosti, predali socialnim službam. A tam jih niso prav dolgo zadržali, saj so se kmalu vrnili v nakupovalni center. “Pred sabo sem imel ljudi, ki so bili videti stari 35 let, trdili pa so, da so stari 15 let. Nismo mogli dokazati, da lažejo, zato smo jih morali izpustiti,” pravi Soresen.

Švedska policija je v poročilu priznala, da je Nordstan postal prepovedana cona. Takšnih območij je na Švedskem več, do sedaj pa jih je bilo razglašenih 55. Na teh točkah se dogajajo napadi na policiste, spolni napadi in splošen kaos, ki ga povzročajo migranti. Tretje največje Švedsko mesto Malmo je bilo v medijih razglašeno za “vojno območje”. Policija je priznala, da je izgubila nadzor.

Aleksander Rant