fbpx

Švedska se pripravlja na vojno: Premier na območja “no-go” pripravljen poslati tudi vojsko!

Foto: epa

Prvič po koncu druge svetovne vojne se Švedska pripravlja na izdajo brošure za civilno zaščito, ki jo bodo posredovali približno 4,7 milijona gospodinjstvom, z njo bodo prebivalce opozorili na začetek vojne. Brošura je priročnik za popolno obrambo v primeru vojne in daje natančna navodila, kako si zagotoviti oskrbo z vodo in hrano ter urediti ogrevanje, kot morebitne grožnje pa so navedli kibernetske napade, terorizem in klimatske spremembe.  

“Celotna družba mora biti pripravljena na konflikt, ne samo vojska. Besed totalna obramba ali visoka pripravljenost nismo uporabljali 25 do 30 let ali več, zato je znanje med državljani na tem področju pomanjkljivo,” je dejala Christina Andersson, vodja projekta na švedski agenciji za nepredvidene civilne dogodke. Priročnik preživetja, ki je med številnimi znan kot priročnik za primer, če pride do krize ali vojne, bodo po napovedih izdali pozno spomladi.

Migrantska kriza odgovorna za nemoč policije
Premier Stefan Lofven je povedal, da je Švedska pripravljena narediti vse, kar bo treba, vključno s pošiljanjem vojske, da ustavi val nasilja med tolpami na območjih “no-go” (v celoti jih nadzirajo migranti), ki so porazdeljena po vsej državi. Čeprav se je v minulih letih stopnja umorov na Švedskem znižala, pa je migrantska kriza poskrbela za nemoč policije na marsikaterem območju.

Po besedah Lofvena uporaba vojske ne bi bil prvi ukrep, a ob tem dodaja, da je pripravljen narediti vse, da z ulic prežene dobro organizirani kriminal. Več kot očitno je, da so v državi socialni problemi. Lani se je namreč zgodilo kar 300 primerov streljanja, v katerih je življenje izgubilo 40 ljudi. Dejstvo, da se tovrstno stanje še nadaljuje, pa po prepričanju Lofvena kaže na to, da kriminalci nimajo nikakršnega spoštovanja do življenja, zato se je odločil, da bo to spremenil.

Foto: epa

Streljanja kar sredi picerij
Celo švedski vodja demokratov Jimmie Akesson je razglasil vojno proti organiziranemu kriminalu in predlagal, da bi morala Švedska na območja, imenovana “no-go”, poslati vojsko, da vzpostavi nadzor. “Ljudje umrejo po streljanju v picerijah ali umrejo med najdbo ročnih granat na ulicah,” je v parlamentu povedal Akesson.

Med tem, ko se Švedska pripravlja na umirjanje zadev, visoki vladni uradniki pa se strinjajo z vojaškim posredovanjem na območjih “no-go”, meanstreamovski mediji Rusijo še naprej prikazujejo kot grešnega kozla. Dejstvo pa je, da že načrtovanje izdaje priročnika, ki ga bodo poslali državljanom, kaže na resnost stanja.

N. Ž.