fbpx

Švedska vlada pripravlja svoje državljane na morebitne teroristične napade: “Naredite si zaloge hrane, vode in odej za primer, če javne storitve odpovedo”

Foto: epa

Švedska vlada je objavila letak, ki pojasnjuje, kako bi se državljani morali pripraviti na številne morebitne teroristične napade pa tudi za vojno, “Švedska je varnejša od številnih drugih držav, vseeno pa so grožnje prisotne”. Brošura, ki jo je pripravila švedska agencija za zaščito in pripravljenost (MSB), svetuje Švedom, naj si naredijo zalogo konzervirane hrane, ustekleničene vode in odej, tako da se bodo lahko samooskrbovali z vodo, hrano in toploto v primeru, če javne storitve ne bodo delovale tako kot običajno. Prvo tako brošuro je Švedska izdala že med drugo svetovno vojno.

Poleg tega v brošuri jasno piše, da bi morali biti vsi fizično sposobni švedski državljani in tudi tuji državljani pripravljeni, če bi se karkoli zgodilo, saj imajo vsi tisti, ki živijo na Švedskem, “dolžnost, da prispevajo k obrambi”. Kar pa je odvisno od zdravja posameznika, zato bi za nekatere to pomenilo vpis v vojaške sile, za nekatere pa vpis v civilne ali vladne agencije, poroča RT.

Brošura našteva, kdaj bi se vse zgornje uresničilo: “če pride do resnih ekstremnih vremenskih nesreč, terorističnih napadov, v najslabšem primeru, če bi prišlo do vojne”, in tudi “če pride do poslabšanja varnostnih razmer v preostalem svetu”. V brošuri, kjer je tudi opisano, kako ravnati v primeru zavajajočih informacij, spodbujajo švedske državljane, naj “kritično ocenijo vir” s postavljanjem vprašanj, kot sta: “Ali so to dejanski podatki ali le mnenje?” in “Kdo je podal to informacijo?”

Foto: Spletna stran Švedske vlade

“Vsi smo odgovorni za varnost in za pripravljenost naše države, zato je za vsakogar pomembno, da ima tudi znanje o tem, kako lahko prispevamo, če se kaj resnega zgodi,” je dejal generalni direktor MSB Dan Eliasson. “Če Švedsko napade druga država, se ne bomo predali. Vse informacije, ki vam to pravijo, so napačne.” Švedska je prvotno objavila in razdelila brošuro z naslovom “Če se bo pričela vojna” med drugo svetovno vojno in bo med 28. majem do 3. junijem letos izdala posodobljeno različico.

Spletno različico brošure, ki je na voljo v 13 jezikih, lahko najdete na spletni strani; namenjena je tistim, ki želijo spremljati razvoj in načrtovanje popolne obrambe Švedske. 

A. G.