fbpx

Švedska zavrača maske navkljub opozorilom o pomembnosti nošenja zaščitnih mask s strani Nobelovega inštituta!?

Stockholm, Švedska, 10.11.2020, sredi pandemije (foto: EPA)

Švedski zdravstveni uslužbenci vztrajajo, da podatki o učinkovitosti nošenja mask sredi pandemije covid-19 niso prepričljivi. Švedska akademija znanosti meni nasprotno.

“Raba mask je kontroverzna tema. Vedenje o tem še ni gotovo,” je v četrtek, 19. novembra, za novinarje povedala vodja oddelka za mikrobiologijo z švedskega urada za javno zdravje Karin Tegmark Wisell.

“Na Švedskem je glavno orodje socialno distanciranje. Ne zdi se nam, da smo na točki, ko bi lahko priporočili rabo mask v javnem prometu,” je povedala Tegmark Wisellova.

Stanje je zelo resno, a maske niso potrebne

Po njenem mnenju se mask ne bi smelo uporabljati kot izgovor za neohranjanje varnostne razdalje. Prav tako meni, da ni konsenza glede učinkovitosti mask. V isti sapi je Tegmark Wisellova razlagala, da je stanje v državi “zelo resno” in, da je v zdravstvenem sistemu občutiti “posledice” nedavnega porasta novih primerov.

Na Švedskem so do sedaj po zadnjih podatkih potrdili preko 201 tisoč okužb, zaradi covid-19 je od začetka pandemije umrlo 6.340 ljudi. Samo v zadnjem tednu so potrdili več kot 28 tisoč novih primerov. V samo enem tednu je število hospitalizacij naraslo za 60 odstotkov.

Maske zmanjšujejo tveganje prenosa virusa po zraku

Isti dan kot je Wisellova zatrjevala, da maske niso zares potrebne, je svoja priporočila izdala tudi švedska kraljeva akademija znanosti, ki opozarja, da novi eksperimentalni in epidemiološki dokazi kažejo, da maske zmanjšujejo tveganje prenosa virusa po zraku. “Da bi hitro znižali stopnjo okužbe moramo uporabiti vsa orodja na razpolago, to vključuje maske,” je bil po poročanju RT jasen vodja strokovne skupine za covid-19 s švedske kraljeve akademije znanosti, mikrobiolog Staffan Normark.

Ivan Šokić