fbpx

Švedske mestne oblasti želijo, da meščani sprejmejo stotine migrantov – v svoje domove

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

Občina Kungsbacka južno od Gothenburga na Švedskem se sooča z “akutno stanovanjsko krizo” in želi, da bi Švedi v svoje domove sprejeli migrante z Bližnjega vzhoda in iz Afrike.

Mestnim oblastem ne uspe najti nastanitve za 400 novih migrantov, ki jih morajo nastaniti po ukazu švedskih oblasti. Čeprav se Kungsbacka po poročanju Voice of Europe že več let sooča s stanovanjsko krizo, je vseeno prisiljena sprejeti še več migrantov.

Domačini naj sprejmejo migrante v svoje domove
Do letošnjega poletja je mestu uspelo nastaniti tolikšno število migrantov, kolikor je to od njega zahtevala švedska zakonodaja. A od poletja dalje je prišlo do zastojev, kar pomeni, da morajo sedaj sprejeti 400 migrantov naenkrat. Navkljub več pogovorom s švedsko migracijsko agencijo, da bi naseljevanje migrantov preložili, dokler ne dokončajo gradnje njim namenjenih stanovanj, se po besedah vodje občine Hansa Forsberga z migracijsko agencijo ne da pogovarjati.

Občina je prepuščena sama sebi, zaradi česar bodo začeli graditi še dodatne domove, da bi se lahko prihajajoči migranti dobro integrirali. Zato upajo, da bodo do takrat prebivalci Kungsbacke pripravljeni sprejeti migrante v svoje domove.

Ivan Šokić