fbpx

Švedski epidemiolog toči solze obžalovanja po koronakatastrofi: Lahko bi se bolje odzvali na pandemijo covid-19

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. (Foto: STA)

Vodilni švedski epidemiolog je danes priznal, da bi se Švedska lahko bolje odzvala na pandemijo koronavirusne bolezni 19. A še vedno zagovarja odločitev, da niso uvedli strogih omejitev gibanja kot v večini drugih evropskih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bi se z isto boleznijo soočili danes z enakim znanjem, kot ga imamo zdaj, bi verjetno ubrali pristop med tem, ki ga imamo, ter tistim, za katerega se je odločil preostanek sveta,” je za švedski radio dejal glavni epidemiolog pristojne agencije za javno zdravje, Anders Tegnell.

Na Švedskem so doslej potrdili več kot 38 tisoč primerov okužb z novim koronavirusom in skoraj 4500 smrtnih žrtev covida-19, kar je precej več kot v sosednjih državah. Tegnell je dejal, da so te številke absolutno previsoke, a sprenevedavo poudaril, da ne ve, s katerim ukrepom bi lahko dosegli boljše rezultate. “Dobro bi bilo, če bi vedeli, kaj točno je treba zapreti, da se okužba ne bi širila,” je dejal.

Švedski primer je katastrofa
Švedska je ob pandemiji ohranila odprte šole za mlajše od 16 let, poleg tega pa tudi podjetja, kavarne in restavracije, obenem je ljudi pozivala k upoštevanju pravil družbenega distanciranja in higienskih smernic. Eden od razlogov za veliko število smrtnih žrtev naj bi bilo širjenje okužb z novim koronavirusom v domovih za ostarele, piše STA. Švedska je sicer prepovedala obiske v domovih za starejše, a so kljub temu največji davek plačali starejši. Številni so bili mnenja, da država namerno evtanazira starejšo populacijo. Kritiki švedske oblasti obtožujejo, da se igrajo z življenji, ker niso uvedle strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Foto: epa

Rok Krajnc