fbpx

Švedski model prekuženosti se ni pokazal za dobro strategijo v borbi proti koronavirusu

Foto: epa

Švedska je od samega začetka zagovarjala model čredne imunosti, ki pa kot kaže ne bo prinesel želenih rezultatov. Prisotnost protiteles obstaja v nižjem odstotku prebivalstva od pričakovanega, kar ne bo dovolj za uspešno borbo proti virusu.

Švedska je razvila popolnoma drugačno strategijo kot katerakoli druga država v Evropi. Medtem ko je bila celotna Evropa v karanteni, so Švedi nemoteno nadaljevali s poukom in izvajali ostale dejavnosti, pri tem pa poželi val kritik. V skladu s pričakovanju naj bi v tem času že približno tretjino prebivalcev postalo prekuženih in bi virus izvenel, ampak je raziskava pokazala razočaranje, saj je komaj nekaj več kot sedem odstotkov prebivalcev v Stockholmu imelo prisotnost protiteles, poroča Reuters.

V zadnjih treh tednih je pričelo upadati število bolnikov, ki se zdravijo za koronavirusom na intenzivni negi, vendar število smrtnih žrtev še vedno raste. V zadnjem tednu so v povprečju zabeležili 6,08 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev dnevno, kar je v nasprotju s trditvijo zdravstvenih oblasti, ki pravijo, da se stanje epidemije umirja. Dodajajo še, da ne vidijo nobene povezave s smrtnimi primeri in sprejetimi ohlapnimi ukrepi.

Foto: epa

Znanstveniki in Svetovna zdravstvena organizacija že dolgo časa opozarjajo na nevarnost modela čredne imunitete. Model je popolnoma neraziskan, prav tako je še vedno neznana širina in dolžina razvite imunitete med bolniki, ki so preboleli koronavirus. Podobnega mnenja je tudi Bjorn Olsen, ki je eden izmed tistih strokovnjakov, ki je do modela kritičen že od samega začetka. Meni, da je čredna imunost še zelo daleč, če jo bodo lahko sploh kdaj dosegli, pristop pa je nevaren in nerealen. Po besedah Švedske zdravstvene organizacije naj bi s tem samo želeli upočasniti virus in obvladati zdravstvo in hkrati razumejo, da se virusa s tem ne bodo mogli znebiti.

Izvaja se nizko število testiranj, kar lahko vpliva na rezultate
Po podatkih naj bi Švedska izvajala nizko število testov, veliko nižje kot v drugih skandinavskih državah in ostalih državah zahodnega sveta. Testiranja so prepovedana za zdravstvene delavce in tiste primere, ki so bili zaradi virusa hospitalizirani, kar lahko močno vpliva na število obolelih in umrlih zaradi koronavirusa.

Sara Kovač