fbpx

Švedski premier Löfven obupan: “Ljudje zbolevajo, ljudje so vedno bolj bolni, ljudje umirajo, in vsak dan je več Švedov osebno prizadetih”

Švedski premier Stefan Loefven (foto: EPA)

Na Švedskem imajo po zadnjih podatkih več kot 16 tisoč okuženih s COVID-19 in kar 1.937 mrtvih zaradi okužbe z wuhanskim koronavirusom. Smrtnost je presegla osem odstotkov okužb. Švedske oblasti, pa so končno prišle do spoznanja, da COVID-19 ni nekaj kar lahko odpravijo z zamahom roke. Premier Stefan Löfven zato napoveduje, da se življenje v stare tirnice ne bo vrnilo v nekaj tednih, kvečjemu v več mesecih.

“Sonce sije nad skoraj celo našo lepo deželo, a število sončnih ur in temperatura niso tisto kar odloča ali bomo sledili priporočilom naših oblasti, ali ne,” je v svojem nagovoru povedal švedski socialistični premier Stefan Löfven.

Na Švedskem imajo po zadnjih podatkih več kot 16 tisoč okuženih s COVID-19 in kar 1.937 mrtvih zaradi okužbe z wuhanskim koronavirusom. Smrtnost je presegla osem odstotkov okužb.

Odpovedana praznovanja, poroke in festivali
“Ljudje zbolevajo, ljudje so vedno bolj bolni, ljudje umirajo, in vsak dan je več Švedov osebno prizadetih zaradi bolezni in njenih posledic,” je po pisanju The Local priznal švedski premier.

“Zato ni čas, da bi sproščali omejitve in priporočila. Nasprotno, vlada je pripravljena sprejeti odločitve, če bo to potrebno, da zmanjša širjenje okužbe,” je povedal Löfven in opozoril, da lahko zdravniki in občine med inšpekcijo zaprejo restavracije in bare če se ne držijo priporočil v času epidemije COVID-19. Kakor velja varna razdalja v kavarnah in gostilnah, tako velja tudi v vrstah za sladoled, je poudaril švedski premier. Ravno tako so na Švedskem odpovedali praznovanje Valpurgine noči konec aprila, kot tudi odpovedali poroke, praznovanja šolarjev, dijakov in študentov in festivale, ki so bili načrtovani za poletje 2020.

Löfven je še povedal, da povratka v normalno življenje ni pričakovati v nekaj tednih, temveč več mesecih, navkljub “ljubkemu vremenu”. Bolje pozno kot nikoli, bolje nekaj kot nič. Švedska se je le začela zavedati nevarnosti epidemije, za katero so še pred kratkim vztrajali, da ne predstavlja problemov.

Ivan Šokić