fbpx

Švedsko ministrico bošnjaških korenin odneslo pitje alkohola

Aida Hadžialić (foto: epa)

Aida Hadžialić, ki je oktobra 2014 postala prva švedska ministrica, ki je po veri muslimanka, je napovedala svoj odstop. Kot je pojasnila 29-letna ministrica iz vrst vladajoče socialdemokratske stranke, jo je v Malmöju ustavila policija, alkotest pa je pokazal 0,2 grama alkohola na liter krvi, kar je na Švedskem že vrednost, ki jo obravnavajo kot prekršek.

“To je bila največja napaka v mojem življenju. Prevzela bom odgovornost, namen imam odstopiti z ministrskega položaja,” je na novinarski konferenci povedala Hadžialićeva, ki je na Švedsko prišla s starši leta 1992 kot begunka iz BiH. Hadžialićeva je oktobra 2014 postala ministrica za srednje šolstvo ter izobraževanje odraslih. Takrat je postala najmlajša ministrica v švedski zgodovini in tudi prva muslimanka v švedski vladi.

Usodno vino
Kot je na novinarski konferenci še povedala Hadžialićeva, je pred vožnjo spila dva kozarca vina. Podoben primer smo imeli pred leti tudi v Sloveniji. “Novoletna zabava s sodelavci je bila prijetna. Po celem dnevu brez hrane in nekaj kozarcih je bilo alkohola očitno preveč,” je decembra 2010 novinarjem pojasnjeval svoj odstop Henrik Gjerkeš, minister za lokalno samoupravo v Pahorjevi vladi. Gjerkeša so prav tako kot Hadžialićevo ustavili policisti, a je alkotest Gjerkešu nameril več kot mladi Bošnjakinji: 0,64 grama alkohola na liter krvi.

Zaradi preveč popitega alkohola in meritev z alkotestom pa so imel v zadnjih letih težave tudi med drugim nekdanji poslanci Zmago Jelinčič, Peter Vilfan in Gašpar Gašpar Mišič. Najbolj odmeven je bil Vilfanov primer, saj je maja leta 2010 v Šiški povzročil prometno nesrečo, v kateri je bil hudo poškodovan 84-letni pešec. Vilfan je nato odstopil kot poslanec, in sicer z besedami, da je “popil pivo preveč”.

Meritev z alkotestom je takoj po nesreči pokazala preveliko količino alkohola, analiza Viflanove krvi, ki je bila opravljena po dogodku (v eni uri se v krvi količina popitega alkohola zmanjša za 0,15 grama na liter krvi, op. p.), pa je izmerila 0,49 grama alkohola na liter krvi, kar je pod še dovoljeno mejo 0,50 grama alkohola na liter krvi.

Afera kranjskega župana
Preveč popitega alkohola je bila spomladi 2013 usodna za kariero tudi za takratnega šefa NPU Bruna Blažina. Ta je po nesreči, v kateri je pod vplivom alkohola trčil v Darsovo vozilo, izgubil službo. Zelo medijsko odmeven je bil tudi primer kranjskega župana Boštjana Trilarja, ki je februarja letos povzročil prometno nesrečo in po njej odklonil preizkus alkoholiziranosti. Kljub temu je Trilar še vedno kranjski župan.

STA, A. Ž.