fbpx

Svet drvi v novo hladno vojno, poteka nova oborožitvena tekma, opozarja “reformator” Mihail Gorbačov

Foto: YouTube.

Zadnji voditelj nekdanje Sovjetske zveze, Mihail Sergejevič Gorbačov, se boji, da svet drvi v novo hladno vojno, saj se ameriško-ruski odnosi iz dneva v dan slabšajo, ruska in NATO vojska pa si stojita druga drugi nasproti. Gorbačov opozarja, da v Evropi trenutno poteka oborožitvena tekma, kar je narobe, zato poziva tako Vladimirja Putina kot tudi voditelje v Evropski uniji, naj obnovijo in poglobijo medsebojno zaupanje. Trenutno se dogaja ravno nasprotno; politiki se obnašajo preveč »militantno«, zato so odnosi vse bolj zamrznjeni. Če ne bo vsaj ena stran poskušala ustaviti trenutnega trenda ohlajanja odnosov, je možno marsikaj, trdi Gorbačov.

Mihail Gorbačov je v intervjuju za Bild prejšnji teden med drugim dejal, “da so že prisotni vsi indikatorji hladne vojne. Politični jezik in jezik vplivnih vojaških voditeljev postajata zelo militantska. Vojaške doktrine so zdaj formulirane zelo ostro. Mediji pa o vsem tem poročajo in prilivajo olje na ogenj. Odnosi med svetovnimi supersilami se slabšajo. Nova oborožitvena tekma je v nekaterih predelih sveta že v polnem zamahu”.

Estonija naslednja tarča Putinove ekspanzivne politike?
Gorbačova skrbi, ker je na evropskih tleh prisotnih vse več ameriških vojakov, pa tudi tankov in drugih vojaških vozil. Ni še tako dolgo nazaj, ko so bile NATO in ruske enote locirane daleč narazen, zdaj pa se vojaki gledajo praktično že iz oči v oči. Med drugim je na estonskih tleh v mestu Narva, le streljaj od stare ruske trdnjave, prisotnih tudi 800 britanskih enot. Narva je tisto mestece, za katerega se zahodni zavezniki bojijo, da bi lahko bilo naslednja tarča Putinove ekspanzivne imperialistične politike.

Rusija je medtem seveda aneksirala Krimski polotok, obstajajo pa dokazi, da Vladimir Putin načrtno podpira proruske upornike v vzhodnem delu Ukrajine. Vse pogosteje so v Rokavskem prelivu opaženi ruski čolni, ruska letala pa v evropskem zračnem prostoru.

Gorbačov se boji posledic takšne oborožitvene tekme in razkazovanja mišic, zato poziva najvplivnejšo državo Evropske unije, Nemčijo, da obnovi svoje odnose z uradno Moskvo. Hkrati je Evropsko unijo vendarle pozval, naj Rusijo vzame resno, saj mora vzeti v obzir tudi dejstvo, da ta država še ni prešla v popolno demokracijo.

T. F.