Svet EU preložil odločanje o prepovedi vozil z notranjim izgorevanjem

Svet Evropske unije (Vir: epa)

Švedsko predsedstvo Sveta Evropske unije je sporočilo, da so se države članice EU odločile preložiti odločanje o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035. Do končne odločitve naj bi tako prišlo prihodnji torek. Razlogov zaenkrat niso podali. Novim standardom za CO2 izpuste naj bi nasprotovala Nemčija in še nekaj drugih držav, poroča Politico. 

Načelni dogovor Sveta EU in Evropskega parlamenta je bil dosežen konec oktobra lani. Evropski parlament je nato uredbo potrdil v sredini februarja letošnjega leta. Uredba določa, da mora priti do 55-odstotnega zmanjšanja emisij CO2 do leta 2035, nato pa do 100-odstotnega zmanjšanja emisij do leta 2035. To bo tudi leto, ko bi stopila v veljavo popolna prepoved prodaje vozil z motorji na notranje izgorevanje.

Svet EU ni podal razlogov za preložitev glasovanja, je pa zato v tem tednu zadevo komentiral nemški minister Volker Wissing z vrst liberalne stranke Svobodnih demokratov, ki je opozoril, da bo Berlin odrekel podporo predlogu (oz. ne bo prisoten na glasovanju), če Evropska komisija ne bo predstavila načrta za določitev vloge e-goriv po letu 2035. Nasprotovanje reformi je omenjala tudi Italija, ki trdi, da bo uredba škodovala njenemu gospodarstvu, ter Poljska in Bolgarija. Svet Evrope unije v tem primeru ne rabi doseči popolnega soglasja, temveč le kvalificirano večino. To pomeni, da samo en glas proti pri glasovanju o tej uredbi ne bo zadoščal. Da bi ustavili sprejetje uredbe in posledično njeno izvajanje, bodo morale vsaj 4 države glasovati proti, poroča EURACTIV. Nemčija, Italija, Poljska in Bolgarija torej tvorijo zadostno količino glasov proti.

Kaj sledi?
Nemški minister Wissing je pojasnil, da je pogoj za nemško podporo razjasnitev, kakšno vlogo bodo igrala e-goriva v prihodnosti. Gre za goriva, na podlagi “zelenega” vodika, ki je ogljično nevtralen. Sintetična e-goriva lahko izgorevajo v vozilih z motorji na notranje izgorevanje, kar bi omogočilo vozilom s tovrstnimi motorji, da ostanejo na trgu tudi po letu 2035. Sporna uredba teh goriv ne omenja. Po intenzivnih debatah konec prejšnjega leta je bilo doseženo soglasje z Evropskim parlamentom, da bo uredba vsebovala posebno klavzulo, ki nalaga Evropski komisiji, da do leta 2026 pripravi poročilo o tem, ali lahko e-goriva pomagajo doseči cilj 100-odstotnega zmanjšanja emisij CO2. Ta klavzula ni obvezujoča, zato bo odločitev o nastanku tega poročila počivala v rokah Evropske komisije.

EURACTIV poroča, da naj bi Nemčija hotela spremeniti omenjeno klavzulo iz neobvezujoče v obvezujočo. Skrajni rok za pripravo dopolnitve uredbe bi lahko bil 7. marec, torej na dan, na katerega je bilo preloženo planirano glasovanje.

Če uredba na Svetu EU ne bo dosegel zahtevane večine, bo potrebno ponovno odpreti pogajanja z Evropskim parlamentom in državami članicami EU. V primeru, da bo doseženo soglasje, da se zgoraj omenjeno klavzulo spremeni iz neobvezujoče v obvezujočo, bo potrebno ponovno glasovanje v Evropskem parlamentu, kjer pa bi bilo veliko težje doseči ponovno zadostno število glasov.

Evropski poslanec dr. Milan Zver (Foto: STA)

Uredba s kataklizmičnim učinkom na gospodarstvo
Sporno uredbo je za Nova24TV že komentiral evropski poslanec, ki pravi, da bi imela ta hudo negativne učinke na evropsko avtomobilsko industrijo in tako tudi na Slovenijo. “Če bomo na tem področju uvajali enostranske ukrepe, bomo hkrati izgubljali tudi gospodarsko in politično moč v svetu. Središče odločanja se prenaša iz evroatlantskega prostora na azijsko-pacifiško območje. Z vsakim takšnim ukrepom, ki zmanjšuje konkurenčnost evropskega gospodarstva, se vsakič znova ustrelimo v koleno,” je povedal Zver, ki napoveduje, da bo v Evropi, v primeru, da uredba vendarle zaživi, izgubljenih na desetine milijonov delovnih mest.

Gal Kovač