fbpx

Svet v šoku: Gre za napade na mir celotnega človeštva

Foto: epa

Valu obsodb napadov in izrazom sožalja s celega sveta se pridružujejo vedno novi in novi. Ljudje so ogorčeni, voditelji različnih držav tako v Evropi kot po svetu pa že sklicujejo izredne sestanke in krepijo varnostne ukrepe

Iranski predsednik Rohani je zaradi napadov odpovedal obisk v Franciji in Italiji in ob tem le-te ostro obsodil. “V imenu iranskega naroda, ki je bil sam tarča terorizma, najostreje obsojam te zločine proti človečnosti in izrekam sožalje žalujočima francoskemu narodu in vladi,” je v sporočilu zapisal Rohani.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je napovedal, da bo danes odpotoval na Dunaj na sestanek o Siriji, na katerem bo glavna tema boj proti Islamski državi in ekstremizmu, ter da je potrebno priložnost izkoristiti za boljšo mednarodno koordinacijo v boju proti terorizmu, posebej proti IS.

Iz Vatikana so sporočili, da gre za napade na mir celotnega človeštva, ki terjajo odločen in solidaren odziv vseh. Treba je preprečiti “morilsko sovražnost v vseh njenih oblikah”, je zapisal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Po ZDA, Rusiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in drugih so danes obsodbe napadov med drugim prišle tudi iz Turčije, Kitajske, Japonske, Brazilije, Argentine in Indije. “Kot država, ki zelo dobro pozna delovanje in posledice terorizma, popolnoma razumemo trpljenje, ki ga trenutno doživlja Francija,” je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da je globoko šokiran in dodal, da ostajajo močni in enotni v boju proti terorizmu. “Terorizem ne bo nikoli porazil demokracije,” je dodal. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN je sporočil, da tudi Ban Ki Moon najostreje obsoja napade.

Odzivi v Sloveniji
Tudi predsednik republike Borut Pahor je francoskemu predsedniku Hollandu in francoskemu narodu izrekel izraze globokega sožalja in sočustvovanja, je Pahor sporočil na družbenem omrežju Twitter.

Premier Miro Cerar je “z zgroženostjo” najostreje obsodil sinočnja “brutalna dejanja zoper nedolžna življenja v Parizu” in v imenu državljank in državljanov Slovenije izrazil najgloblje sožalje sorodnikom žrtev ter solidarnost z ostalimi prebivalci prijateljske Francije.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da glede na dogajanje v francoski prestolnici in na izredne razmere ter vse ukrepe, ki jih je sprejela Francija, odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo. Doslej ne kaže, da bi bili med žrtvami tudi Slovenci.

Policija ocenjuje, da je ogroženost Slovenije po terorističnih napadih v Parizu še zmeraj nizka. V Sloveniji vse poteka normalno, varnostne razmere pa so stabilne.

Zunanji minister Karl Erjavec je v sožalju francoskemu kolegu Laurentu Fabiusu izrazil solidarnost “s Francijo, s katero nas zavezuje skupni boj proti terorizmu”, in poudaril, da gre za “napad na skupne evropske demokratične vrednote, ki ponovno kaže na krhkost in relativnost pojma varnosti”.

V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji so, kot so zapisali, zgroženi in zelo žalostni zaradi poboja nedolžnih ljudi v Parizu. “Terorizem je zlo, ki ga moramo vsi skupaj obsojati in se boriti proti kakršnemkoli nasilju,” so zapisali v skupnosti, kjer izražajo globoko sočutje svojcem ubitih in francoskemu ljudstvu.

Ostali odzivi na Twitterju

Evropa in svet na nogah – krizni sestanki v večih državah
V Elizejski palači so se pod vodstvom francoskega predsednika Francoisa Hollanda zbrali člani sveta za nacionalno varnost, ki razpravljajo o ukrepih po obsežnih terorističnih napadih. Na sestanku je več ministrov francoske vlade, tudi premier Manuel Valls ter notranji in obrambni minister. Srečanja se udeležujejo tudi najvišji predstavniki varnostnih oblasti v državi.

Podobni sestanki glede varnosti se bodo danes sicer odvijali tudi v več drugih evropskih državah. Kriznemu sestanku v Veliki Britaniji bo predsedoval premier David Cameron, v Nemčiji pa je varnostni sestanek vlade sklicala kanclerka Angela Merkel.

V odzivu na napade se bo krizni sestanek odvil tudi na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

Italijanski premier Matteo Renzi se bo dopoldne na pogovorih o krepitvi varnosti v glavnem mestu sestal z Alfanom.

Belgija pa je po napadih okrepila nadzor na mejah, še posebej na meji s Francijo. Prav tako so oblasti pozvale k pozornosti na večjih dogodkih v državi ta konec tedna, vendar pa stopnje pripravljenosti po njihovem ni treba dvigniti.

K polni pripravljenosti so danes policiste pozvali tudi na Filipinih, kjer bo v Manili prihodnji teden potekal vrh Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec).

Dodatne uniformirane policiste bodo na javne prireditve ta konec tedna poslale tudi oblasti v avstralskih Melbournu in Sydneyju, kjer pa oblasti prav tako ne vidijo potrebe po zviševanju stopnje pripravljenosti.

Barbara Oprčkal, STA