fbpx

Svet zadržuje dih: Ameriška letala že v pripravljenosti proti Severni Koreji, Trump pa napoveduje ”ogenj in bes, kakršnega svet še ni videl”

Foto: epa

Ameriške letalske sile iz vojaške baze Guam se skupaj z Južno Korejo in Japonsko pripravljene na napad, če bo Severna Koreja še naprej izzivala z jedrskimi grožnjami. Trump je napovedal, da se bodo ZDA, v primeru dodatnih groženj in nasilja, ”spopadle z ognjem in besom, kakršnega svet še ni videl”. Zaradi sankcij ZN, ki so jih države članice prejšnji konec tedna uspešno uvedle, Severna Koreja grozi, da bodo države, predvsem ZDA, to drago plačale. 

Amerika je del Trumpove grožnje o ”ognju in besu” že izpolnila in javnosti razkrila slike nadzorovanih bombnikov B-1B, ki so leteli iz baze Guam. Slednji je Kim Jong Un grozil z raketnimi napadi. Misija je potekala že nekaj ur, preden je Severna Koreja razkrila, da namerava okrog ozemlja ZDA, na katerem živi približno 163 tisoč ljudi, zanetiti ogenj. Med 10-urno misijo je v ponedeljek letalo vzletelo iz baze Guam proti Japonski, vzhodnemu Kitajskemu morju in proti korejskemu polotoku. ”Pomembnost naših treningov se bo izrazila takrat, ko se bomo borili in bolje bomo pripravljeni,” je dejal eden izmed pilotov s 37. ekspedicijsko bombno enoto B-1. Posadka je izvajala različne vaje, ki jim bodo omogočile telesno zmogljivost in taktične veščine.

Foto: epa

Vojaška baza Guam se pripravlja na spopad, a zaenkrat še ni nihče ogrožen
Oddaljeni otok Guam je ključna ameriška vojaška postaja, kjer biva okoli 6.000 ameriških vojakov.V  bazi je vse pripravljeno za napad in obrambo, odvračanje nasprotnikov ter podporo zaveznikom. Prebivalci otoka so že izrazili zaskrbljenost zaradi groženj Severne Koreje, a zaupajo vojski, ki na otoku zaseda 28 odstotkov ozemlja. Urad Guamove domovinske varnosti in civilne obrambe je v sredo dopoldne sporočil, da sodeluje z vojaškimi uradniki in “še naprej spremljajo nedavne dogodke v povezavi s severnokorejskimi dejanji in grožnjami”.

Svetovalec za domovinsko varnost George Charfauros pa je sporočil, da trenutno ni neposredne nevarnosti za prebivalce in turiste. Tudi služba domovinske varnosti in ministrstvo za obrambo ugotavljata, da ni sprememb v stopnji ogroženosti. Različni vojaški tiskovni predstavniki pa navajajo izjave Severne Koreje, da je pripravljena izvesti preventivno operacijo, če bi ZDA pokazale znake provokacije. Na kakršnekoli vojaške akcije ZDA se bodo odzvali s strateško jedrsko silo in Washingtonu dali ”hudo lekcijo”. Trump je ob tem zapisal: ”Njihove grožnje so se zelo povečale in to ni več normalno. Če ne bodo prenehali, jih bomo napadli z ognjem in besom, kakršnega svet še ni videl.”

Foto: Twitter

Severnokorejski voditelj se mora odločiti, ali bo ignoriral opozorila mednarodne skupnosti ali pa sprejel posledice. Zdaj bo moral dobro premisliti, kako se bo njegova ”igra” končala. Ali bo res napadel, kljub temu, da ve, kako močno ga lahko ZDA in zaveznice napadejo nazaj?

Najbolj ogrožene so ZDA, ki so se Kimu zaradi resolucije ZN najbolj zamerile
Zaradi dodatnih sankcij ZN Kim grozi, da bodo ZDA to drago plačale, saj sankcije predstavljajo velik udarec za gospodarstvo njegove države. Washington Times je poročal, da je Severna Koreja izumila miniaturno bojno glavo, ki se lahko priključi medcelinskim balističnim raketam, ki jih preizkušajo. Zaradi razvoja ustvarjajo vedno bolj nevarno jedrsko orožje. Če bi Kimovi znanstveniki dokončno razvili vso orožje, ki ga nameravajo uporabiti, bi Aljaska, Havaji in Kalifornija lahko iz dneva v dan živeli v strahu. Senator Sullivan je za Fox News dejal, da ”obstaja skrb, a je tukaj tudi nek ponos. Aljaska je temelj ameriške raketne obrambe, njen obrambni bataljon pa ščiti vso državo. Enota za zaščito se imenuje 300 in ščiti 300 milijonov ljudi.”

Foto: epa

Guverner Guame zatrjuje, da bodo Ameriko uspešno ubranili, Kim Jung Un pa naj bi posedoval 60 jedrskih orožij. Za primerjavo, ZDA ocenjujejo, da jih imajo na zalogi več kot 6.800, Rusija pa naj bi jih imela 7.000.

Ameriške vojake poslali v države zaveznice, civilisti pa v resničnost dogajanja ne morejo verjeti
ZDA imajo v Južni Koreji 28.500 vojakov, na Japonskem pa gostuje 54.000 vojaških uslužbencev ZDA. V obeh državah je navzočih več deset tisoč Američanov in ameriški obrambni oddelek. Naraščajoče je število republikancev (48 %), ki želijo, da Trump izbere pot, ki si jo je začrtal v boju proti Kimu. Večina Američanov pa se boji, da Trump ni pripravljen, da bi se s spopadel s Kimom. V raziskavi CBS je v slednje izrazilo dvom kar 61 % volivcev. Večina sploh ne verjame, da bo Severna Koreja dejansko poskušala uničiti ZDA, skoraj 70 % Američanov pa meni, da Kim jedrski program uporablja samo za pridobivanje moči in vpliva.

A. L.