fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija razglaša: konec globalne nevarnosti zike

Slika je simbolična (Foto: You tube).

Svetovna zdravstvena organizacija  je  razglasila konec globalne nevarnosti pred virusom zika, čeprav ta virus ostaja resen, dolgoročen problem, so opozorili na WHO. Povzroča namreč resne nevrološke probleme, zlasti pri še nerojenih otrocih, saj se zaradi  mikrocefalije rodijo s poškodovanimi možgani in  majhno glavo ter številnimi motnjami.  

WHO je globalno nevarnost pred virusom zika razglasila letos februarja. Virus, ki ga prenašajo komarji, je “v Braziliji povzročil okužbe več kot 1,5 milijona ljudi, več kot tisoč otrok pa se je rodilo z mikrofecalijo,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dejal vodja skupine WHO za izredne zadeve Peter Salama.

Sedaj je znano, da se ta virus lahko prenaša tudi s spolnimi stiki. Ta bolezen je zelo razširjena in vezana na letne čase, zlasti na področju Južne Amerike. Sedaj, ko je nekaj dejstev o bolezni že znanih in znanstveno potrjenih, so razglasili konec globalne nevarnosti.

Razširjenost zike (foto: you tube).

Razširjenost zike (foto: You tube).

Temu virusu bodo namenili veliko pozornost z raziskavami, s cepivi in z drugimi ukrepi za zmanjšanje tega zdravstvenega problema. Virus se je razširil po vsem svetu, zabeležen je bil v kar 60 državah. O mikricefaliji in drugih nevroloških zapletih so poročali iz 28 držav, izmed 2.300 primerov se je večina zapletov zgodila v Braziliji, kjer se je  lani prvič pojavil problem resnih obolenj pri novorojenčkih.

Še vedno je pomembno in ključno, da se noseče ženske izogibajo potovanju na področja, kjer je povečana verjetnost prenosa virusa zike, saj so v primeru okužbe v nosečnosti lahko posledice pri novorojenčku nepopravljive in zelo hude,” je prek CNN sporočil ameriški Center za nadzor nalezljivih bolezni.

A. B.