fbpx

Švica želi ostati Švica: V ženevskem kantonu podprli zakon, ki bo javnim uslužbencem prepovedoval nošenje verskih simbolov

Slika je simbolična (Foto: epa)

Prebivalci švicarskega kantona Ženeva so na referendumu podprli nov sekularni zakon, ki bo javnim uslužbencem med drugim prepovedoval vidne verske simbole, kot so islamska pokrivala.

Prebivalci švicarskega kantona Ženeva so s 55 odstotki podprli zakon o sekularizaciji, ki bo javnim uslužbencem med drugim prepovedoval vidne verske simbole, kot so islamska pokrivala. V ženevskem kantonu sicer živi 6 odstotkov muslimanov.

Novi zakon ima med drugim podporo treh glavnih verskih skupnosti: katolikov, protestantov ter starokatolikov. Ima pa nasprotnike med skrajno levimi skupinami, zelenimi, feministkami, sindikati ter muslimanskimi skupinami. Ti namreč menijo, da je zakon diskriminatoren ter islamofoben, saj cilja na ženske v islamskih pokrivalih.

Švica želi ostati Švica. (Foto: epa)

Učitelji v ženevskem kantonu imajo že sedaj prepoved nošenja verskih simbolov, novi zakon pa bi se nanašal na vse javne uslužbence, ki imajo stik z ljudmi. Še preden je bil zakon sprejet, so proti njemu vložili dve pravni sredstvi, poroča Voice of Europe.

C. Š.