[FOTO] Tako mlada, pa že milijarderka. Njena največja strast je …

Foto: Instagram

Najstnica, ki ima strast do dresure konj, je prejela naziv najmlajše milijarderke na svetu. Ne, ne gre za dekle, ki bi prihajala iz tehnološkega parka Silicijeva dolina, niti ne gre za slavno hollywoodsko zvezdo. Kljub temu je pri rosnih 19 letih postala najmlajša milijarderka pod palcem, ima namreč kar 1,2 milijarde dolarjev oziroma 1,1 milijardo evrov.

Alexandra Andresen je profesionalna dreserka konj z Norveške. Forbes jo je razglasil za najmlajšo milijarderko, na njihovem seznamu milijarderjev pa se je pojavila prvič. Od 1810 ljudi se je uvrstila na 1476. mesto.

Kot zanimivost. Njena 20-letna sestra Katharina je druga najmlajša na tem seznamu, tretji najmlajši pa je prav tako Norvežan, 22-letni Gustav Magnor Vitsoe.

 

“Njihovo premoženje je sicer v celoti podedovano, ampak je presenetljivo, da so trije najmlajši milijarderji Norvežani,” je dejala Kerry Dolan, pomočnica urednika na Forbesu.

Pojasnila je tudi, da v skandinavski kulturi premoženje pogosto zelo zgodaj prenesejo na mlajše generacije. Bolj zgodaj kot v nekaterih drugih državah. S tem jih po eni strani želijo vključiti v podjetništvo, po drugi strani pa so razlogi za takšno potezo najverjetneje tudi davki.

Bogastvo ustvarili s tobakom
Andresenova je sicer potomka družine, ki si je bogastvo ustvarila s tobakom. Leta 1849 je njen pra pra pradedek ustanovil podjetje, ki je postalo vodilno na področju prodaje cigaret. Leta 2005 je družina podjetje iz etičnih razlogov prodala in nato denar pametno investirala ter iskala priložnosti v nepremičninah, zasebnih kapitalih in ‘hedge’ skladih.

Njen oče Johan F. Andresen se je nato leta 2007 odločil, da 80 odstotkov svojih delnic v družbi Ferd Holdings prenese na svoji dve hčerki.

The Ferd owners Photo by: Frédéric Boudin

A photo posted by Alexandra (@alexandraandresen) on

Alexandra – ne glede na premoženje, ki ga ima – pravi, da varčuje, tako kot je to počela vedno. “Varčujem svojo tedensko žepnino, denarne nagrade, ki jih dobim na tekmovanjih, ali denar, ki ga dobim na primer za rojstni dan. Tako si lahko kupim stvari, ki si jih zelo želim, na primer par novih čevljev, za denar pa mi ni treba prositi mame ali očeta,” je dejala v intervjuju, ki so ga lani objavili v reviji družinskega podjetja.

Razkošje na vsakem koraku? Niti ne.
Obe sestri namenoma ne živita pretirano razkošnega življenjskega sloga, ju pa zelo moti, ker se njuno ime vedno v prvi vrsti povezuje zgolj z denarjem in tudi vprašanja, ki so jima namenjena, so vedno povezana s tem.

Alexandra živi v Nemčiji, kjer tekmuje na mednarodnih tekmovanjih v dresuri konj, osvojila pa je tudi že več medalj. Starejša sestra Katharina živi v Oslu, kjer dela v družinskem podjetju Ferd. “Lahko bi se odločila in ne bi delala, a sem enostavno želela biti del tega,” je povedala Katharina.

Čeprav sta milijarderki, ne vozita novih avtomobilov prestižnih znamk, ampak raje kupujeta rabljene avtomobile. To je sicer politika njunega očeta, ki pravi, da sicer lahko kupita dober avto, a mora biti ta rabljen.

“Denar ni vedno dovolj, da uspeš”
Alexandra je v intervjuju dejala še, da čuti veliko odgovornost. “Na nek način menim, da si vsega tega nisem zaslužila, hkrati pa želim pomagati pri razvoju našega podjetja in ga narediti še boljšega. Želim najti nekaj, da bi lahko vse to povrnila, a je težko. Dejstvo, da ima moja družina veliko premoženje, mi je odprlo številne možnosti. Še posebej, kar se tiče jahanja, saj ta dejavnost zahteva veliko denarja. Vendar denar ni vedno dovolj, da uspeš,” še meni mlada milijarderka.

Completely normal.

A photo posted by Alexandra (@alexandraandresen) on

Wouldn’t mind being back in Greece right now☔️❄️ #wisheverydaywassummer

A photo posted by Alexandra (@alexandraandresen) on

B. O.

 • dr Janez Sveti

  Pamet, lepota in denar. Redkokdaj je ta kombinacija skupaj v eni družini.
  Dr Janez Sveti lepotec in bogataš

  • modrost

   Res si lep, kot *vinjski rep. he, he, he,,…

   • dr Janez Sveti

    Hvala na komplimentu. A si vedel, da je svinjski rep nepogrešljiv za dobro žolco? Svinja je lepa, čista in zelo inteligentna žival. Hvala.
    Dr Janez SVeti Pepepujs

  • indijanka

   Pamet, lepota in denar. Denarja nisem spregledala. A sem slabo brala članek?

   • dr Janez Sveti

    Pametne, ker jim bogatija ni vzela moralni kompas. Lepi pa sta. Meni :)
    Dr Janez Sveti bogataš

    • indijanka

     Vse to se vidi s tega članka? Lepi? Seveda, saj sta izjemno mladi.

 • 19Slovenec91

  Še ena izmed lepot kapitalizma, kjer imajo eni izbranci milijarde pod palcem, navaden delavec pa dela 8 ur na dan za 800€ plačila, vkolikor ga njegov mega kapitalistični delodajalec ne nategne in mu nekaj mesecev “pozabi” izplačevati plačo. Pa še potem se ne more pritožiti, saj če se bo, bo v naslednji sekundi brez službe, službe danes pa je itak praktično nemogoče dobiti.

  • Lokomotivführer

   Kjer je kapitalizem v kombinaciji z vladavino prava ni problem. Naši sodniki pa so prestali kontinuiteto sojenja iz diktature v novo ureditev brez sprememb? Zastopiš? Brez nezveznosti v vrednosti in celo v odvodih! Brez singularnosti! Zato te pa tako krtoviči, vprašaj se, koliko(če) si sam vzrok temu, kar opisuješ?
   Ampak, pri milijardi pa rabljen avto….

  • macon

   Na Norveškem ne delajo za 800 na mesec, temveč za 3000 in več.

  • Veritas

   Mešaš jabolke in hruške. Pri nas ni kapitalizma. Niti ni pravne države, ki zagotavlja normalno delovanje kapitalizma.

   Pri nas je mešanica državnega fevdalizma, javnosektorske diktature, komunistične gerontokracije… skratka če na to damo še mafijsko plenilsko mentaliteto… pridemo do tvoje kombinacije.