fbpx

Tako so se mladoletni migranti v Švici obnašali, kot da bi bili gostje hotela s petimi zvezdicami

Foto: iStock

Naslednji primer predstavlja enega izmed mnogih, ki dokazuje, da integracija migrantov v Evropi ni mogoča. Švicarski hostel v kantonu Baselland, ki se je z namenom integracije odločil za oskrbo treh migrantov (otrok brez spremstva), se je soočil s problemi in težavami, ki jih vnaprej ni predvidel, saj je slepo verjel, da bodo migranti hvaležni za pomoč in odprti za proces integracije. 

Še preden so poleti 2016 trem migrantskim otrokom dodelili zastonj bivanje v mladinskih domovih, ki običajno v povprečju stanejo 300 frankov (258 evrov) dnevno za osebo, so se že začele težave. Eden izmed zaposlenih je namreč povedal, da so migrantom dali topla oblačila z namenom, da jih pripravijo na zimo. A ti nad to velikodušno potezo niso bili navdušeni, zaželeli so si nakupovanja v H&M in Dolce & Gabbana.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Želel pozornost 24 ur dnevno
Eden od mladeničev, Ahmed, se je pritožil svojemu nadzorniku, ker si naj ne bi vzel dovolj časa zanj. Toda resničnost je bila drugačna, navaja poročilo, zato je bila njegova pritožba zavrnjena. Poročilo navaja, da je bil Ahmed tisti, ki je zavrnil šolo, delo doma in sodelovanje s podpornim osebjem. Ahmed je imel po njihovih navedbah visoke zahteve, želel je namreč imeti podporo osebja, ki mu bo na voljo 24 ur dnevno, sedem dni v tednu in nekoga, ki bo nemudoma izpolnil vse njegove želje. Po navedbah časnika Basler newspaper so bila pričakovanja moških tako visoka, kot da bi bili gostje hotela s petimi zvezdicami.

Dva izmed migrantov sta prejela celo sezonsko karto za bazen, kolesi in ostale stvari, z namenom, da bi kakovostno preživljala svoj prosti čas. Prišlo je do več incidentov, glede na to, da je bilo več žensk spolno nadlegovanih. Po kriznih sestankih, več opozorilih in velikem razočaranju osebja so mlade migrante po le letu dni preselili iz hostla. Ena izmed oseb, ki skrbi za mlade migrante brez spremstva, je povedala, da nikakor ne gre za osamljeni primer, temveč prej za pravilo.

N. Ž.