fbpx

Talibani ministrstvo za ženske preimenovali v ministrstvo za preprečevanje pregreh

Foto: epa

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so afganistansko ministrstvo, pristojno za ženske, nadomestili z ministrstvom, ki se bo ukvarjalo s preprečevanjem pregreh. To je ministrstvo, ki je bilo med prvo vladavino talibanov pristojno za nadzor spoštovanja verskih pravil v praksi.

S to informacijo se je javnost seznanila, ko so očividci videli, da delavci pred poslopjem ministrstva, ki je pristojno za ženske, postavljajo tablo z napisom ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh.

Na Twitterju so zaokrožile fotografije, ki prikazujejo, kako protestirajo uslužbenke bivšega ministrstva, ki trdijo, da so na račun odločitve talibanov izgubile svoje delo. Na vprašanje o vzpostavitvi novega ministrstva talibani še niso dali uradnega odgovora.

Naziv ministrstva na napisu pred poslopjem je bil v Afganistanu uveljavljen v obdobju med 1996 in 2001, ko so bili talibani prvič na oblasti. Uslužbenci so se tedaj znašali nad ženskami in jih bičali, če so si te drznile hoditi same naokrog. Preverjali pa so tudi spoštovanje drugih pravil v islamski veri. Med drugim so preverjali prepoved britja brad in obvezno udeležbo na molitvah.

Čeprav smo lahko v času, ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, poslušali, češ, kako se tokrat obeta zmernejša oblika vladanja v primerjavi s prvim mandatom, lahko vidimo, da niti slučajno ni tako. Ženskam namreč ne dovolijo vrnitve na trg dela, v poslopjih univerz pa je zahtevano, da so te fizično ločene od moških, določeno pa je tudi, kako se morajo oblačiti.

Oblasti so sicer odredile vrnitev srednješolcev v šolske klopi. To velja za učitelje in učence od 7. razreda. Ob tem pa niso omenili, kdaj se bodo in če se sploh bodo lahko v šole vrnile tudi srednješolke. Že pred tem so lahko s šolanjem nadaljevali mlajši dečki in deklice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nina Žoher