fbpx

Talibani nad Nato blizu kabulskega letališča

Foto: epa

V eksploziji avtomobila bombe blizu letališča afganistanske prestolnice Kabul je bil ubit najmanj 1 civilist, ranjenih pa 13. Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki v zadnjem času krepijo napade na vladne in tuje sile. Tarča napada je bil konvoj mednarodnih sil pod poveljstvom Nata.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabulah Mudžahid je ob tem sporočil, da je bilo v napadu na konvoj tujih sil “ubitih in ranjenih več tujih vojakov”. S kabulske policije so sporočili, da je bil ubit 1 civilist, 13 pa ranjenih.

Iz mednarodnih sil pod poveljstvom Nata so sporočili, da incident preučujejo. Na notranjem ministrstvu menijo, da je bil tarča napada konvoj Nata.

Napad se je zgodil dan po tem, ko je vplivni načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Rahel Šarif obiskal Kabul v okviru priprav na obnovo mirovnih pogajanj s talibani. Po pogovorih so iz afganistanske predsedniške palače sporočili, da bo prvi krog dialoga med Afganistanom, Pakistanom, ZDA in Kitajsko potekal januarja, ko bodo predstavili celovito časovnico za mir. Talibani se na napoved še niso odzvali.

Pakistan, ki podpira talibane, je prvi krog prelomnih mirovnih pogajanj gostil julija, a so zastala, ko so talibanski uporniki potrdili smrt dolgoletnega vodje Mule Omarja.

J. F., STA