fbpx

Talibani napadli Natov konvoj na jugu Afganistana

Foto: epa.

Talibani so v sredo okoli poldneva napadli konvoj zveze NATO na območju Damana v Kandaharju na jugu Afganistana. Samomorilski napadalec se je v konvoj s tremi oklepnimi vozili zaletel z avtomobilom polnim razstreliva. Po zadnjih podatkih sta v napadu umrla dva ameriška vojaka. 

Na območju Kandaharja so talibani v zadnjem času zelo aktivni, v zadnjih nekaj dneh je prišlo do več konfliktov med to skupino in afganistanskimi varnostnimi silami. Tudi poročilo Združenih narodov je to provinco na meji s Pakistanom razglasilo za eno najnevarnejših območij na svetu za civiliste.

Tiskovni predstavnik Pentagona je za javnost že potrdil, da sta v samomorilskem napadu življenje izgubila najmanj dva ameriška vojaka. Združene sile ZDA in zveze NATO imajo na območju Afganistana 13.5oo vojakov, ZDA pa še dodatnih 84.000 vojakov. Nova ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa pa že razmišlja o okrepitvah svojih sil z dodatnimi 4.000 vojaki. Sile NATO v Afganistanu od 1. januarja 2015 vodijo misijo Odločna podpora, v okviru katere nudijo opremo, usposabljanje, svetovanje in druge vrste pomoči afganistanskim varnostnim silam. V misiji NATO sodeluje tudi Slovenska vojska.

Foto: epa.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibani in to kar prek družbenega omrežja Twitter. Napad je bil usmerjen proti tujim silam v bližini enega od oporišč afganistanske tajne službe, je sporočil Qari Yusuf Ahmadi, predstavnik talibanov.

Talibani so sunitsko islamsko fundamentalistično politično gibanje, ki je v Afganistan prišlo leta 1996 po porazu mudžahedinov. Skupino sestavljajo večinoma Afganistanci, ki so se urili v verskih šolah v Pakistanu, skupaj z mudžahedini, nekdanjimi islamskimi vojščaki. Na območju Afganistana so ustanovili Islamski emirat Afganistan in uvedli strogo šeriatsko pravo. Imeli so nadzor nad večino ozemlja države do ameriške invazije leta 2001, ki je sledila terorističnemu napadu 11. septembra. Skupina se je nato reorganizirala v uporniško gibanje v boju proti tujim silam in novo afganistansko vlado, ki jo podpirajo ZDA.

U. V.