fbpx

Talibani po prevzemu oblasti v Afganistanu iščejo in pobijajo kristjane

(Foto: epa)

Kristjani v Afganistanu po talibanskem prevzemu trenutno nimajo na voljo nobenega varnega zatočišča, saj so vse meje zaprte, letalske povezave pa prekinjene. Novi oblastniki imajo v svojih rokah seznam kristjanov, ki jih ciljno iščejo, da bi jih umorili, po navedbah spletnega portala kath.net poroča anonimni pastor iz Afganistana. Združenje Frontier Alliance International je objavilo njegovo pričevanje. 

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je povsem zapuščeno in ljudem ne nudi več varnega zatočišča. Po besedah anonimnega pastorja se bodo ljudje najverjetneje zatekli v gore, v nasprotnem primeru pa jim pastor priporoča, naj se zadržujejo na svojih domovih, da ne bi prehitro padli v oči talibanskim borcem. Protestantski duhovnik iz varnostnih razlogov ne želi razkriti svoje istovetnosti, poroča Družina.

Pastor deluje v sklopu misije “Global Catalytic Ministries”, ki je krščanska pobuda, ki oskrbuje v krščanstvo spreobrnjene muslimane. Sodelavci organizacije so večinoma tudi sami nekdanji muslimani, zato dobro poznajo jezik, vero in kulturo ljudi, med katerimi želijo misijonariti.

Če imajo kristjani na mobilniku Sveto pismo jih talibani ubijejo
Rex Rogers iz krščanske medijske hiše SAT-7 pa poroča še o drugih nevarnostih, s katerimi se trenutno soočajo kristjani v Afganistanu. Talibani namreč proti njihovi volji jemljejo mobilne telefone in če na njih najdejo naloženo aplikacijo Svetega pisma, lastnika telefona nemudoma ubijejo. Talibani imajo po vsej državi obveščevalce in ovaduhe, ki jih pripeljejo na sled kristjanom. Thomas Schirrmacher, glavni tajnik Svetovne evangeličanske zveze, pa je po navedbah medijev izjavil, da je bil položaj kristjanov v Afganistanu izjemno težak že pred prevzemom oblasti s strani talibanov. Tamkajšnja ustava iz leta 2004 določa, da je Afganistan islamska republika, zato je islam tudi državna religija, še poroča Družina.

10.000 kristjanov v Afganistanu
Kristjani, ki živijo v Afganistanu, so skoraj izključno spreobrnjenci iz islama. Po nekaterih ocenah jih tam živi od deset do dvanajst tisoč, od tega naj bi bilo nekaj sto katoličanov. Muslimanska večina v državi šteje okoli 33 milijonov oseb. Zaradi nenehnega preganjanja kristjani živijo precej zaprto in umaknjeno in se bolj ali manj izogibajo javnosti. Med talibansko vladavino so kristjani prisiljeni sprejeti drugorazredno državljanstvo. Iz islama spreobrnjeni kristjani veljajo za odpadnike in morajo računati s hudimi posledicami, če jih doleti obsodba po šeriatskem pravu.

Sara Kovač