Tempirana bomba tiktaka: Kitajci ponovno odprli umazane tržnice z živimi živalmi, ki so vir novih bolezni!

Slika je simbolična (Foto: epa)

Kitajcev očitno nič ne izuči, svojo zmago nad novim koronavirusom so pričeli proslavljati s ponovnim odpiranjem umazanih tržnic z živimi živalmi, ki predstavljajo izvor novih bolezni, prav nič pa si ne prizadevajo izboljšati higienskih pogojev. Tudi živali, med njimi ogrožene vrste divjih živali, se na tržnicah nahajajo v strašnih pogojih, naložene so v kletkah ena preko druge. Tako živali z vrha izločajo svoje tekočine proti živalim pod njimi, kar predstavlja idealno okolje za širjenje virusov in njihov morebiten preskok na ljudi. Tudi po izbruhu SARS leta 2020 so tržnice začasno prenehale obratovati, a ni trajalo dolgo pred njihovim ponovnim odprtjem. Večina Kitajcev se sicer ne prehranjuje z mesom divjih živali, a očitno je za komuniste interes bogate in vplivne manjšine pomembnejši kot varnost vseh ostalih.

Potem, ko so ob izbruhu novega koronavirusa SARS-CoV-2 na Kitajskem zaprli tržnice z živimi živalmi, ki predstavljajo vir okužb, se zdaj ob zajezitvi epidemije ponovno odpirajo. Tudi novi virus je prvotno izbruhnil na vuhanski tržnici z živimi živalmi Huanan, nato pa se je razširil po svetu in po zadnjih podatkih okužil 786 tisoč ljudi, terjal pa je že 37 tisoč smrtnih žrtev.

Z odpiranjem takšnih umazanih tržnic je po poročanju Daily Mail Kitajska na perverzen način proslavila svojo zmago nad koronavirusom, prav nič pa ne kaže na to, da bi se trudili izboljšati higienske standarde z namenom preprečitve prihodnjega širjenja nalezljivih bolezni. Tako so bile s tisoči kupcev že ta teden napolnjene na primer tržnice v Guilinu na jugozahodu Kitajske in v Dongguanu na jugu te države.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Živali so naložene v kletkah ena preko druge
Kitajska se zaradi takšnih tržnic, na katerih preprodajajo divje živali in tudi ogrožene vrste sooča s kritikami zaradi krutega ravnanja z njimi. “Ko prinesete živali skupaj v to nenaravno okolje, tvegate, da se bodo bolezni prenesle na človeka,” je pojasnil Kevin Olival, ekolog iz EcoHealth Alliance in dodal: “Če so živali nastanjene v slabih pogojih in so pod veliko stresa, lahko to ustvari boljše pogoje za širjenje virusa in bolezni.”

Kletke so namreč na kitajskih tržnicah z živimi živalmi naložene ena prek druge. Živali na dnu so tako pogosto premočene z različnimi tekočinami, kot so živalski izločki in kri, torej z vsemi tekočinami, ki jih izločajo živali nad njimi. Tako virusi preskakujejo z ene živali na drugo, nato pa se pri rokovanju z živalmi lahko nalezejo tudi ljudje. Ko se virus začne širiti med ljudmi, hitro sledi epidemija.

Novi koronavirus sicer glede na genetske raziskave izvira iz netopirja, nato pa naj bi se prenesel na luskavce. Prav luskavci so priljubljena vrsta na kitajskih tržnicah, kamor jih pretihotapijo in nato preprodajajo.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Tudi po izbruhu SARS leta 2020 so tržnice začasno prenehale obratovati, a ni trajalo dolgo pred njihovim ponovnim odprtjem
Kot smo na Nova24TV že poročali, so že ob izbruhu SARS leta 2002 oblasti začasno prepovedale trgovanje z divjimi živalmi, ki pa se tudi takrat kmalu zatem lahko nadaljevalo in je doživelo skokovito rast. Industrija posameznim vrstam mesa pripisuje čudežne in zdravilne učinke. “Večina Kitajcev ne je mesa divjih živali. Tisti ljudje, ki uživajo takšno meso, so manjšina bogatih in vplivnih,” pa je pojasnil strokovnjak Peter Li.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Interes manjšine
Komunisti so tako interes manjšine postavili pred varnost 1,4 milijarde ostalih prebivalcev. “Komercialni interes malega števila uživalcev mesa divjih živali ugrablja kitajske nacionalne interese,” še opozarja Li. Mnogi zdaj pritiskajo na oblasti, da bi te za stalno prepovedale obratovanje takšnih tržnic, z napadi pa se soočajo tudi kmetje in živilska industrija, a ti niso prav nič krivi za izbruhe novih bolezni.

Rok Krajnc