fbpx

Terorist kar z nožem nad izraelsko ambasado

Foto: epa

Turčija spada med države, kjer terorizem predstavlja pomemben dejavnik tamkajšnjega družbenega in političnega dogajanja. Iz preteklosti so znani tovrstni napadi Kurdov kot tudi predstavnikov islamske države, ki so napade izvajali na različne cilje, njihove krvave akcije pa so terjale tudi civilne žrtve. Tokrat se je na tarči znašlo tuje veleposlaništvo v Ankari. 

Turško glavno mesto je bilo danes prizorišče novega terorja, in sicer v režiji moškega, ki se je z orožjem spravil kar nad tamkajšnjo izraelsko ambasado, a so bile njegove namere še pravočasno preprečene, še navaja CNN.

Menda psihobolnik
Turški napadalec po imenu Osman Nuri C. je bil med svojo akcijo ustreljen v nogo. Moški naj bi imel pri sebi nekakšno vrečo in hladno orožje – nož, dolg 30 cm. Medtem ko se je približeval že omenjeni instituciji, je glasno vpil slogane in navkljub prigovarjanju policije ni odnehal, zato je morala policija uporabiti strelno orožje. Ranjeni napadalec je zatem začel policiji groziti s svojim nožem. Obnašanje moškega naj bi se dalo pojasniti z njegovimi psihičnimi težavami. Poleg tega napadalec vse doslej še ni bil zabeležen v policijskih kartotekah. Ranjeni je bil po koncu akcije podvržen bolniški oskrbi, še navaja cnn.com.

Turčija vse manj varna 
Tovrstni napadi pa se na Turškem ne zdijo presenetljivi, predvsem od tedaj, ko se je Erdogan odločil, da bo na prostost spustil kar 38.000 kriminalcev, da bi tako naredili prostor za udeležence poskusa zadnjega državnega udara. Za nove zapornike naj bi po spodletelem puču turške oblasti nabrale preko 17.000 kandidatov oziroma sovražnikov turške vladajoče politike, med katerimi so številni izobraženci in vplivni ljudje.

Velik davek za turizem
Ob tovrstnih terorističnih akcijah in drugih brutalnih dogodkih na turških tleh pa se pojavljajo vprašanja o varnosti te države za turiste. Po poročanju portala telegraph.co.uk so se tovrstna vprašanja pojavljala še zlasti v času že omenjenega poskusa državnega udara, ki naj bi negativno vplival še zlasti na turistični obisk tamkajšnjih velikih mest, medtem ko naj to ne bi preveč prizadelo obalnih območij. Stvar je lahko zaskrbljujoča, saj Turčijo med drugim letno obišče preko 2,5 milijona Britancev, še navaja portal.

Domen Mezeg