fbpx

Teroristi poražene ISIS izrabljajo naval migrantov v Italiji, da se lažje pretihotapijo v Evropo

(vir: twitter)

Interpol je objavil seznam 50 teroristov, za katere obstaja sum, da so se na Bližnjem vzhodu borili na strani ISIS. Ti naj bi se zdaj s čolnom izkrcali v Italiji, od koder nameravajo oditi v ostale evropske države. Večina teroristov naj bi prihajala iz Tunizije. Celotno stanje pa je dober pokazatelj, kako zelo nepripravljena je Italija na spopadanje z vedno večjim številom migrantov, ki vdirajo v državo, kar teroristi s pridom izkoriščajo.

Za ISIS se je borilo več kot 5.500 Tunizijcev, kar naj bi bila po ocenah ZN največja številka iz katerekoli države na svetu. Zdaj, ko je “kalifat razpadel, pa naj bi vlade v Evropi skrbeli možni povratniki, poroča Guardian. Štirje od domnevnih teroristov so že od prej znani evropskim obveščevalnim službam. Eden izmed njih “naj bi že prečkal italijansko-francosko mejo,” so sporočili iz Interpola.

Teroristi naj bi italijansko obalo dosegli v neoznačenih čolnih. Na Sicilijo naj bi prispeli že julija in oktobra 2017 v majhnih ribiških čolnih ali manjših plovilih, ki so jih ob izkrcanju zavrgli. Pojavlja se vprašanje, zakaj je javnost šele zdaj izvedela za to. Glavni tožilec v Agrigentu Luigi Patronaggio je povedal, da preiskovalci ne morejo izključiti domneve, da so med številnimi ekonomskimi migranti, ki se nelegalno izkrcajo v Italijo, tudi številni džihadistični lojalisti.

Foto: epa

Italijanska vlada je z lanskim oktobrom zato začela z novo protiteroristično strategijo, po kateri uporablja pomorske patrulje, ki naj bi preprečevale tovrstna izkrcanja vzdolž sicilijanske obale. A o nemoči italijanskih protiukrepov pove dovolj že izjava vodje preiskovalcev, Salvatora Velle, ki je povedal: “Ne vemo, kaj so počeli, preden so prišli sem, ne vemo, kdo so in kje so bili, preden so prispeli na Sicilijo.” “Zagotovo so med [migranti] takšni, ki nočejo biti identificirani. Nočejo, da jim vzamemo prstne odtise … Iz tega razloga, če si terorist, je nelegalno pristajanje v Agrigentu najvarnejša pot v Evropo.”

Razlogi za skrb na mestu
Italija vsako leto zapravi 3,5 milijona evrov za vračanje migrantov nazaj v Tunizijo. A to še zdaleč ni dovolj. O tem priča tudi dejstvo, da je leta 2016 Tunizijec Anis Amri ubil dvanajst ljudi in poškodoval 56 ostalih, ko je s kamionom zapeljal na božični sejem v Berlinu. “Pet let prej je Amri plačal za nelegalno pot s čolnom v Evropo, kjer se je izkrcal na italijanskem otoku Lampedusa.”

Ivan Šokić