fbpx

Teroristični napad na Maliju: Vsi talci na varnem, v hotelu 27 trupel

Foto: Twitter

Džihadisti so napadli hotel Radisson Blu v središču mesta Bamako, prestolnici Malija, ki je v lasti Američanov. Umrlo je 27 ljudi, med njimi vsaj trije napadalci. Zajeli so okoli 170 talcev. Sprva so izpuščali le tiste, ki so znali recitirati Koran. Po policijski akciji so vsi talci na varnem. 

Iz hotela z 190 sobami je odmevalo streljanje z avtomatskim orožjem, na prizorišču so varnostne sile. Po navedbah hotelske verige Rezidor sta dva napadalca zajela kakih 140 hotelskih gostov in 30 uslužbencev. AFP poroča, da so napadalci izstopili iz avtomobila z diplomatskimi tablicami, hotel se sicer nahaja v soseski, kjer so vladna ministrstva in ambasade. Okoli 80 talcev so skrajneži že izpustili, po zadnjih podatkih pa naj bi umrlo 27 ljudi, med drugimi tudi član belgijske vladne administracije, so sporočili iz Bruslja.

Specialci vdrli v hotel, ubili tri napadalce
Kot poroča BBC, so malijski specialci uspeli vdreti v hotel, kjer je potekala operacija. V pripravljenosti pa je tudi francoska krizna enota. Mali je bil nekoč namreč francoska kolonija, francoske vojaške enote pa so že tri leta stalno prisotne na Maliju. Iz Pariza so proti Maliju že odrinile prve francoske protiteroristične policijske enote z okoli 50 policisti. Kot so sporočili z ministrstva za varnost, so specialci že ubili tri napadalce.

Po zadnjih podatkih so uslužbenci Združenih narodov v hotelu našli 27 trupel, policistom pa je uspelo talce spraviti na varno. Odgovornost za napade je prevzela aktivistična skupina Al-Mourabiton, ki deluje na ozemlju Sahela in severne Afrike.

Na novinarski konferenci je malijski minister za notranje zadeve povedal, da so vojaki, ki so vdrli v hotel, že uspeli osvoboditi 30 talcev. Trije ljudje so umrli, dva pripadnika specialcev pa sta ranjena, a nista v življenjski nevarnosti. Dodal je še, da so zaprli vse izhode iz hotela in da noben od napadalcev ne bo mogel uiti. 

“Najprej sem mislil, da gre za nedolžne roparje”
Pevec Bambino je eden izmed talcev, ki so ga napadalci izpustili. Novinarjem je povedal, da so ga zbudili zvoki streljanja, sprva pa je celo mislil, da so “le” roparji. “Po 20 ali 30 minutah pa sem dojel, da ne gre za nedolžne kriminalce,” je še dodal.

Napadalci so pri talcih preverjali znanje iz Korana. Tisti, ki so bili muslimani in so vsebino Korana poznali, so jih džihadisti izpustili, poroča Daily Mail.

Točno število napadalcev še ni znano, saj so poročanja medijev o tem zelo različna. Nekateri govorijo o desetih napadalcih, drugi pa omenjajo dva. AFP poroča, da se streljanje nadaljuje v sedmem nadstropju, džihadisti pa streljajo tudi po hodnikih. Reuters poroča, da so napadalci ob začetku napada vzklikali: “Alah je velik!” Odgovornosti za napad sicer zaenkrat ni prevzela še nobena teroristična organizacija.

Hotel naj bi bil eden izmed zelo varnih
Hotel je sicer na podlagi podatkov spletnih strani, kjer ocenjujejo hotele, opredeljen kot eden zelo varnih, saj so ljudi in avtomobile pregledovali že na začetku ulice, ki vodi do hotela. Je zelo priljubljena destinacija za tujce, predvsem Američane in Kitajce. Po poročanju tujih medijev je v hotelu trenutno tudi veliko tujih gostov, predvsem Turkov, Francozev, Kitajcev in okoli 20 Indijcev. V hotelu je sicer tudi veliko osebja letalske družbe Air France, ki pa je že potrdila, da so vsi člani njihovega osebja na varnem.

Hotel Radisson blu (Foto: Printscreen/Tripadvisor).

Hotel Radisson blu (Foto: Printscreen/Tripadvisor).

Že avgusta se je sicer zgodil napad na enega od ameriških hotelov v bližini tega, ki so ga napadli danes. Takrat je bilo ubitih 13 ljudi. V malijskem mestu Sevare so teroristi avgusta letos 24 ur oblegali nek hotel in zajeli talce. Ubitih je bilo pet vojakov, pet uslužbencev Združenih narodov in štirje napadalci, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Uporniški sever Malija so spomladi 2012 zavzele z Al Kaido povezane džihadistične skupine, ki pa so bile s pomočjo francoskih vojakov nato januarja 2013 pregnane.

B. O., N. K., M. G., STA