fbpx

Teroristična organizacija Islamska država izgubila nadzor nad vzhodnim delom Mosula

Slika je simbolična. /Foto: epa

Iraški premier Haider al-Abadi je povedal, da so iraške vojaške sile doživele uspeh, saj so po treh mesecih od začetka osvobajanja Mosula popolnoma osvobodile vzhodni del mesta, ki je bil nedolgo tega v rokah skrajne teroristične organizacije Islamska država.

Ob koncu tedna so potekali intenzivni spopadi, v katerih so iraške sile s pomočjo ameriških zavezniških letal potisnile teroriste Islamske države nazaj preko reke Tigris. Obstajajo domneve, da je 750.000 ljudi še vedno v ujetništvu teroristov v zahodnem delu mesta.

Al-Abadi je povedal, da je bil celotni vzhodni del mesta popolnoma osvobojen in dodal, da naj bi reševalne skupine izrazile skrb glede varnosti civilistov v predelih, ki so še vedno pod nadzorom Islamske države. Med drugim je po navedbah Daily Maila vse obrambne sile, ki so bile vključene v osvobojevanje, označil za junaške.

Mosul predstavlja zadnjo pomembno urbano področje v Iraku, ki je od poletja 2014 pod oblastjo teroristične organizacije Islamska država.

Boji so terjali posledice
Vojaški tiskovni predstavnik Yahya Rasool je povedal, da so bili boji med vikendom siloviti in so v samomorilskem napadu terjali hude poškodbe dveh iraških vojakov, v napadu z minometom pa je v nedeljo eden izmed vojakov tudi izgubil življenje.

Foto: epa

Foto: epa

Zaskrbljeni za preživetje civilistov na zahodnem delu mesta
Humanitarna koordinatorka Združenih narodov za Irak Lise Grande je v izjavi izrazila skrb za življenje civilistov v zahodnem delu mesta in dejala, da cene hrane in osnovnih dobrin naraščajo, ter dodala, da potekata dobava vode in elektrike s prekinitvami, zaradi česar so nekateri prebivalci prisiljeni v to, da se ogrevajo s pomočjo zažiganja lastnega pohištva. “Upamo, da je storjeno vse, kar je mogoče, da se zavaruje preživetje sto tisoč ljudi, ki se nahajajo preko reke na zahodu.”

Grandejeva je v izjavi obe strani pozvala k spoštovanju osnovnih načel mednarodnega humanitarnega prava, da bi zavarovali civiliste in se zagotovili dostop do življenjsko pomembnih dobrin. Tiskovna predstavnica Urada Združenih narodov za človekove pravice Ravina Shamdasani je povedala, da je zaskrbljujoče, ker je bilo prejšnji teden v zračnem napadu v zahodnem delu mesta ubitih 19 civilistov. Po njenih besedah je zelo problematično v zračnih napadih določiti krivca.

Foto: epa

Foto: epa

Koalicija pod vodstvom ZDA  in iraške zračne sile izvajajo napade, da bi pospešili osvoboditev mesta izpod teroristov. Iz Urada ZN za človekove pravice so sporočili, da so borci Islamske države zavzeli številne bolnišnice in zahodni del Mosula uporabljajo za postavitev vojaških baz.

N. Ž.