fbpx

Terorizem pred našimi vrati: Samomorilski napadalec se je razstrelil pred ameriškim veleposlaništvom v Črni gori

V Podgorici, prestolnici Črne gore, se je pred stavbo ameriškega veleposlaništva razstrelil samomorilski napadalec. Napad se je zgodil nekaj po polnoči, moški je najprej na stavbo veleposlaništva odvrgel granato, nato se je razstrelil. Motiv za napad še ni znan, po zadnjih podatkih pa ga je zakrivil nasprotnik vključevanja Črne Gore v zvezo Nato, Dalibor Jauković, kar je potrdila tudi črnogorska policija.

Ameriško veleposlaništvo je izdalo priporočilo, naj se ljudje izogibajo prizorišču napada. Sporočili so tudi, da stavba veleposlaništva v napadu ni bila poškodovana. Podsekretar zunanjega ministrstva Steve Goldstein je izjavil, da je drugo granato najverjetneje razneslo, ko jo je moški vrgel v zrak, njega pa so našli mrtvega okoli 30 metrov od obzidja veleposlaništva. Še vedno niso prepričani, ali je šlo za nameren samomorilski napad in kaj je bil motiv zanj.

Rusi želeli strmoglaviti premierja Đukanovića. So zdaj odgovorni tudi za teroristični napad?
Črnogorska vlada je na Twitterju objavila, da je pol ure po polnoči “neznana oseba storila samomor z eksplozivno napravo” in da je “ta oseba neposredno pred tem odvrgla eksplozivno napravo (…) na kompleks ameriškega veleposlaništva”.

Črna gora, ki je najmlajša članica zveze Nato, je že dlje časa politično razpeta med svojo zgodovinsko prijateljico Rusijo in ZDA, poroča STA. Številni se po napadu že sprašujejo, ali je to privedlo do napada. Spomnimo, da so pred dvema letoma črnogorske tajne službe preprečile atentat na takratnega predsednika vlade Črne gore Mila Đukanovića, vse skupaj pa so organizirali v Rusiji, saj se je Črna gora bolj kot Rusiji zavezala zahodu in zvezi Nato.

Gre za ruskega plačanca?
Po zadnjih podatkih je osumljenec za napad 43-letni Dalibor Jauković. Rojen je bil v Kraljevu, živel pa je v Podgorici, poročajo črnogorski mediji, ki izpostavljajo, da je bil Jauković leta 1999 kot vojak odlikovan z medaljo za zasluge s strani Zvezne republike Jugoslavije. Sodeč po njegovih objavah je bil proti vstopu Črne gore v zvezo Nato.

C. Š.