Tihotapska ladja Alan Kurdi v italijansko pristanišče nezakonito pripeljala novih 88 migrantov, še več ladij čaka na vstop v evropska pristanišča!

Foto: STA

Tihotapska ladja Alan Kurdi nemške nevladne organizacije Sea-Eye je davi vplula v pristanišče Taranto na jugu Italije, kjer bodo izkrcali 88 migrantov. Številne dodatne tihotapske ladje po več dni čakajo na dovoljenje za vstop v italijanska in malteška pristanišča.

Italijansko notranje ministrstvo je ladji dovolilo vplutje v petek zvečer, potem ko sta Nemčija in Francija izrazili pripravljenost, da sprejmeta skupno 60 migrantov z ladje. Portugalska jih je pripravljena sprejeti pet, Irska dva. Ladja je pred tem v petek brez dovoljenja vplula v italijanske teritorialne vode, da bi se zaščitila pred slabim vremenom.

Za vstop v evropska pristanišča čaka več tihotapskih ladij
Italijanska tovorna ladja Asso Trenta je medtem v noči na soboto v Sredozemskem morju rešila 200 ljudi, ki so prispeli iz Libije, je po poročanju dpa sporočila nevladna organizacija Alarm Phone. “Ti migranti bežijo iz Libije in se ne morejo vrniti tja, odpeljati jih je treba v Evropo,” je tvitnila organizacija in tako razkrila njihove kriminalne namere. Asso Trenta trenutno pluje ob libijski obali in prestreza migrante ter jih nato brezplačno in nezakonito pripelje v Evropo, poroča STA.

Foto: STA

Tihotapske ladje nevladnih organizacij, ki “rešujejo” migrante, še vedno po več dni čakajo na morju, ker jih Italija in Malta ne želita sprejeti, dokler druge države EU ne zagotovijo, da bodo prevzele del migrantov.

Hana Murn