Tito – spolni manijak: Komunistični diktator bi danes veljal za pedofila, svojo prvo ženo je osvajal, ko je imela komaj 13 let – on pa dvakrat toliko!

Josip Broz Tito (Foto: Twitter)

Jugoslovanski diktator je imel rad ženske. Če mu je bila kakšna všeč, ni bila ovira ne starost, ne razmerje, ne dejstvo, da je bil sam poročen. Pogosto veliko mlajše od njega, danes bi zaradi marsikaterega dekletca končal v zaporu kot pedofil.

Josip Broz Tito je svojo prvo ženo Pelagijo Denisovno Belousovo spoznal med vojnim ujetništvom v Rusiji. Ko sta začela razmerje, je bilo dekletu komaj 13 let. Tito je štel dvakrat toliko.

Z Belousovo je imel pet otrok, od katerih je preživel samo eden, sin Žarko. Belousova se je ločila leta 1928, ko je Tito končal v zaporu. To pa diktatorja ni ustavilo. Ko je zapustil zapor, se je leta 1936 hitro poročil z nemško komunistko Ano Koenig, bolj znano pod psevdonimom Lucia Bauer. Ona naj bi v Sovjetski zvezi skrbela za njegovega sina Žarka, ki je v tem času končal v poboljševalnici. To ni trajalo dolgo. Samo leto pozneje so sovjetske oblasti v Moskvi usmrtile Bauerjevo, ki so jo imeli za nemško vohunko.

Komunistko zamenjala aktivistka

Naslednja je na vrsto prišla komunistična aktivistka Herta Haas, ki je Broza spoznala leta 1937 v Parizu, kjer je nabirala prostovoljce za špansko državljansko vojno. Ponovno sta se srečala med Titovim povratkom iz Moskve v Istanbulu, kjer je čakal na vizum za vstop v Jugoslavijo. Par se je nastanil v Zagrebu pod lažnima imenoma. Njuno razmerje je trajalo do leta 1941, ko se je začela II. svetovna vojna. Takrat je Tito odšel v Beograd s komunistično partijsko kurirko Davorjanko Paunović – Zdenko, medtem ko je Haasova ostala v Zagrebu visoko noseča s Titovim sinom Mišom.

Tito z Davorjanko Paunović – Zdenko

Tito je spoznal Paunovićevo na nelegalnem radio-telegrafskem tečaju v začetku leta 1941 v Zagrebu. Na začetku vojne je delovala kot kurirka komunistične partije med centralnim komitejem Srbije in centralnim komitejem Hrvaške, nakar je po Titovi selitvi v Beograd postala posebna kurirka. “Med celotno NOB je bila Davorjanka konstantno ob Titu in vrhovnih štabih Nov in Poj kot osebna tajnica vrhovnega poveljnika,” so zapisali pri srbskem portalu Telegraf. Leta 1946 je umrla zaradi posledic tuberkuloze na Golniku v Sloveniji.

Jovanka ga je preživela

V tem času je Tito že spoznal svojo zadnjo ženo, Jovanko Budisavljević, kasneje Broz. Če ga je na začetku očarala njena lepota, pa si je z leti iskal zabave drugod. Jovanka je vedela za njegove afere, zaradi česar je med njima prihajajo do številnih prepirov in spopadov. Čeprav sta ostala poročena do konca diktatorjevega življenja, se je zakon začel podirati že v 70-ih. Seznam Titovih ljubic naj bi bil dolg, večinoma so bile veliko mlajše, prelepe, nekatere so bile partizanke, druge komunistke, aktivistke in igralke.

Ivan Šokić