fbpx

Titov vnuk se je razburil sredi oddaje: Razkril, kaj mu je komunistični diktator priznal v Ljubljani, zakaj nima rdeče zvezde na grobu in zakaj so se vsi bali Jovanke

Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka (vir: twitter)

Skoraj 39 let je že minilo od smrti enega najokrutnejših diktatorjev in enega največjih zločincev 20. stoletja Josipa Broza Tita, prah okoli dosmrtnega predsednika Socialistične federativne republike Jugoslavije pa se še kar ni polegel. Tako je nedavno v eni od srbskih oddaj na TV Happy njegov vnuk Josip Joška Broz tako kot mnogi jugonostalgiki poizkušal kar se da olepšati krvavo preteklost svoje družine.

Joška Broz, vnuk nekdanjega Jugoslovanskega predsednika, je med drugim povedal, kaj mu je njegov dedek priznal na smrtni postelji, to je, da je bila njegova največja napaka v življenju to, da je dovolil izdajo ustave iz leta 1974, ki je vodila v propad Jugoslavije, partije in republik. Če potegnemo črto pod tem, je to v bistvu ena izmed redkih dobrih stvari, ki jih je zloglasni diktator storil, saj so se na podlagi te ustave, republike lahko v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ena za drugo odcepile od Komunistične Jugoslavije.

Jovanka Broz zasledovala ljudi in prisluškovala njihovim pogovorom
Glede Jovanke Broz, žene nekdanjega diktatorja, je Broz ml. povedal naslednje: “Jovanka je delno sama kriva, da so ju kasneje s Titom ločili. Zdaj govorijo, da je Jovanka hlepela po oblasti. To je laž. Iskreno ga je ljubila in to tako močno, da je njena ljubezen kasneje prešla v paranojo. Želela ga je zaščititi. V tej želji pa je velikokrat pretiravala in tako je nastal seznam, ki ga je naredila skupaj z Đokom Jovanićem. Seznam je vseboval imena generalov, ki bili v bližnji polni pripravljenosti, da zaščitijo Tita, a sta ta seznam v roke dobila Dolanc in Ljubičič, ki sta bila proti temu.”

V nadaljevanju Broz ml. razkrije, da je Jovanka velikokrat na skrivaj šla za ljudmi, ki so zapuščali njun dom in prisluškovala, o čem so se pogovarjali ter vse, kar je slišala, predajala Titu. “Tito je imel Jovanko zelo rad, to sam najbolje vem. Nikoli se ni sprijaznil s tem, da so ju ločili. Večkrat ji je rekel, naj skrbi za osebje v hiši in naj se v politiko ne meša. Nekega dne sem sedel poleg njega in videl, kako mu je bilo težko. Nekaj časa sva sedela v tišini in v enem trenutku je rekel, češ, kaj ji je bilo tega treba,” dodaja Broz ml., ki zatrjuje, da so se vsi bali Jovanke, da ne bi povedala javnosti vsega, kar je vedela. Se pravi, so stvari, ki jih je vedela, vse prej kot lepe.

Izpostavil je tudi to, da je bila Jovanka zelo nezaupljiva do Dolanca in Ljubičića ter da je kasneje videl, da je imela prav. “Na Titovem pogrebu jima ni hotela dati roke. Zelo veliko je bilo pritiska na to, da Jovanka ne sme prisostvovati pogrebu, kakor tudi na to, da ne sme biti pokopana poleg njega. Jaz sem bil prvi, ki je rekel, da ima vso pravico do tega, kot njegova zakonita žena,” pove.

Tito naj bi patriarhu poklonil mercedesa
V nekdanji komunistični Jugoslaviji je bila vera poimenovana kot “opij za ljudstvo” in s strani države obravnavana kot nekaj zelo slabega in zlobnega, zato je izjava Joške Broza, da naj bi Tito patriarhu podaril mercedesa, toliko bolj presenetljiva. “Tito je vodil evidenco cerkvenih uradnikov in ko je bil izbran patriarh German, je Tito vprašal, v čem se German vozi. Ko so mu rekli, da v fičkotu, jim je ukazal, naj nemudoma dajo patriarhu enega mercedesa iz njegove garaže,” je pojasnil za Tv Happy.

Nesmiselne izjave diktatorjevega potomca
Seveda pa Joška Broz ni kaj dosti drugačen od ostalih jugonostalgikov, ki bi Jugoslavijo najraje predstavili kot obljubljeno deželo, v kateri sta se cedila med in mleko. Seveda pa mu že zaradi krvne povezave z zločinskim predsednikom ne preostane drugega, kot da se na vse kriplje trudi olepšati krvavo preteklost svoje družine. Tako ga je voditeljica v eni izmed oddaj na Tv Happy, na kateri je Broz ml. redni gost, vprašala, če so v Jugoslaviji ljudje imeli svobodo govora. Broz ml. je ob tem vprašanju malo obmolknil in nekaj časa premleval, kaj naj odgovori. Naposled je le izjavil, da je bila Jugoslavija odprta družba, v kateri so imeli vsi svobodo govora. Na vprašanje voditeljice o Golem otoku pa je Broz ml. odgovoril: “Včasih so si ljudje med sabo tudi malo nagajali. Tako je nek moški, ki mu je bila všeč sosedova žena, soseda prijavil partiji, da dela proti oblasti in tako, ga je oblast zaprla na Goli otok.”

V eni od oddaj na Tv Happy, v kateri je gostoval Joška Broz, smo zasledili tudi naslednjo izjavo: “Zdaj nam vlada Evropska unija, ki nam tudi piše zakone in govori, kaj naj delamo. Včasih smo bili mi, Jugooslavija, kot Evropska unija. Države celotne Afrike so prepisovale zakone od nas!” Če pogledamo današnje stanje afriških držav, bi lahko rekli, da je to celo res.

Josip Joška Broz (vir: Facebook)

Zakaj na nagrobni plošči ni zvezde…?

Na vprašanje, zakaj na Titovem nagrobniku ni rdeče zvezde, pravi: “Zvezda ni bila vstavljena, ker je bil grob narejen kot škatla vžigalic, in tako se je tudi zapiral. Če bi vstavili zvezdo, zaradi vseh tistih lin ne bi izgledalo tako, kot mora.”

M.M.