fbpx

To je aplikacija, ki vam odkrije vohunsko opremo Pegasus

Foto: Pixabay

Nevladna organizacija Amnesty International je ob razkritju razširjenosti uporabe vohunske programske opreme Pegasus objavila orodje Mobile Verification Toolkit, s katerim lahko uporabniki ugotovijo, ali je bila njihova naprava okužena s Pegasusom. Orodje skuša najti manjše namige, ki ostanejo na napravi, če je prišlo do okužbe.

Orodje Mobile Verification Toolkit (MVT) deluje tako na napravah iOS kot Android. Uporabnikom pomaga ugotoviti, ali so bili tarča Pegasusa. Uporablja pa varnostno kopijo naprave, ki jo preišče za kakršnekoli namige, da je bila naprava kompromitirana z namenom namestitve Pegasusa. Med drugim išče imena domen, ki se uporabljajo pri infrastrukturi podjetja NSO Group, ki je Pegasus izdelalo.

Po navedbah Amnesty International so odkrili več forenzičnih ostankov na telefonih s sistemom iOS kot Android, kar pomeni, da je morebitno zlorabo lažje zaznati na telefonih iPhone. Orodje te vodi po seznamu povelj, torej je bolj primerno za ljudi z osnovnim znanjem uporabe tovrstnih programskih orodij. Pri portalu TechCrunch jim je orodje uspelo vzpostaviti za delovanje v približno desetih minutah, so pa pred tem naredili še novo varnostno kopijo naprave. Orodje je med drugim na voljo na spletni strani organizacije Amnesty International in portalu Github.

Več svetovnih medijev je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50 tisoč telefonskih številk novinarjev. Vohunska oprema med drugim omogoča dostop do informacij na napravi ter nadzor nad kamero in mikrofonom, še piše STA.

Sara Kovač