fbpx

To je Lavdrim Muhaxheri – znan kot ‘balkanski džihadist John’

Foto: iStock

Glede na število prebivalcev prihaja iz Kosova največ novih borcev Islamske države iz Evrope. Pred vsemi pa prednjači mesto Kačanik, iz katerega se v Siriji in Iraku bori 22 prebivalcev. Med njimi je tudi Lavdrim Muhaxheri, ki nosi nadimek ‘balkanski džihadist John’.

Lokalni predstavniki Kačanika so nad poročanjem medijev ogorčeni in trditve zanikajo, predstavnik islamske skupnosti Florim Nezira pa je povedal, da so nekateri meščani res odšli v tujino, da bi se borili, v samem mestu pa niso zabeležili nikakršnih incidentov, povezanih z vero.

Meščani proti ekstremizmu
Načelnik policije Afrim Habibi je povedal, da v zadnjem letu in pol niso zabeležili niti enega odhoda v Sirijo in da so se dejavnosti, ki bi lahko bile povezane z IS, občutno zmanjšale. V mestu je potekal tudi shod proti nasilnemu ekstremizmu.

Razlogi za borbo v IS
Glavni razlogi, zaradi katerih mladi odhajajo v Sirijo in Irak, so največkrat brezposelnost, revščina in neperspektivnost. Mediji poročajo, da mladim borcem za prihod v Sirijo in Irak ponujajo do 30.000 evrov letnega zaslužka. Številni ugotovijo, da so nasedli praznim obljubam in se potem vrnejo domov. Psihologi opozarjajo, da ne vedo, kateri ljudje so nevarnejši – tisti, ki se z entuziazmom odpravijo v vojno, ali tisti, ki se prevarani vračajo nazaj.

A. R.,STA