fbpx

To je Molenbeek – islamistično osje gnezdo, od koder skrajneži terorizirajo Bruselj

Vsakdan v bruseljski četrti Molenbeek (Foto: epa)

Bruseljska četrt Molenbeek je bila nekoč flamska vas na obrobju belgijske prestolnice, zdaj pa je gojišče najbolj radikalnih teroristov, ki so zasnovali novembrske napade na Pariz, kjer je umrlo 130 nedolžnih ljudi, in ki verjetno stojijo tudi v ozadju današnjih krvavih bruseljskih napadov.

Molenbeek je ena od devetnajstih četrti 1,2 milijonskega glavnega mesta Belgije. Ime je dobil iz dveh nizozemskih besed, ki pomenita mlin in potok. V tej – zadnje čase – zloglasni četrti živi skoraj 100 tisoč prebivalcev, prebivalstvo pa zaradi priseljevanja hitro narašča.

Postal je mesto za Maročane
V četrti Molenbeek, ki je od centra Bruslja oddaljeno le streljaj, živijo večinoma muslimani. Nekaj je komaj priseljenih, številni pa pripadajo drugi ali celo tretji generaciji priseljencev maroškega ali turškega porekla. Gre za skoraj državo v državi, kjer so vsi napisi in znaki v arabskem jeziku.

Rojstni kraj najbolj krvavih islamistov
Številni mladi islamski radikalci iz Molenbeeka so se pridružili zloglasni Islamski državi ter se odšli bojevat v Sirijo in Irak. Številni izvajajo tudi teroristične napade na stari celini. V Molenbeeku se je rodil glavni načrtovalec pariških krvavih pokolov Abdelhamid Abaaoud, iz Molenbeeka je tudi njegov sodelavec Salah Abdeslam, ki so ga belgijski policisti aretirali v petek. Kot je dejal francoski predsednik Francois Hollande, so skrajneži napade v francoski prestolnici zasnovali prav v četrti Molenbeek.

Tu pa se spisek teroristov iz Molenbeeka ne konča. Iz te četrti sta bila napadalca, ki sta leta 2001 v Afganistanu umorila ameriškega zaveznika Ahmeda Šaha Masuda. Ta napad je organizirala teroristična mreža Al Kaida Osame bin Ladna. Iz četrti je tudi Hassan El Haski, eden od načrtovalcev terorističnega napada v Madridu leta 2006, pa tudi Mehdi Nemmouche, ki je leta 2014 napadel obiskovalce judovskega muzeja v Bruslju.

M. P.