To je mož, ki je osvojil Putinovo hčerko in nato obogatel

Vir. Youtube

Kirill Shamalov se je rodil v okolju ruskega bogastva in privilegijev. Njegov oče Nikolay Shamalov je dolgoletni prijatelj in poslovni partner ruskega predsednika Putina, zato ne preseneča, da se je mladi Kirill zaljubil v Putinovo mlajšo hčerko Katerino Tikhonovo. 

Kirillov meteorski vzpon v vršace ruske družbe se je zgodil po poroki s Putinovo hčerko. Njegov oče je bil sicer že prej ugleden poslovnež – direktor Banke Rusija, ki je pred Putinovim prihodom na oblast veljala zgolj za marginalno izpostavo ruskega bančništva, nato pa je začela pridobivati na veljavi.

Poroka med Shamalovom in Tikhonovo, profesionalno plesalko, se je odvila v odmaknjenem, a luksuznem zimskem letovišču IGORA. Celoten dogodek, za katerega niso varčevali z denarjem, je bil zavarovan z številnimi varnostniki in zaprt za javnost, poroča Business Insider. V medije so kljub temu pricurljale informacije o nebrzdanem razkošju, ki sta si ga mladoporočenca privoščila. Ta naj bi se na prizorišče pripeljala s sanmi s konjsko vprego, gostje pa naj bi prejeli šale, na katerih so bile izvezene inicialke mladoporočencev.

Shamalov je bil sicer že pred poroko kljub svojim 31 letom vzhajajoča zvezda ruskega poslovnega sveta. Kmalu po poroki mu je uspelo pridobiti precejšnji delež delnic delniške družbe Sibur, ki se ukvarja s procesiranjem naftnih derivatov. Vrednost njegova deleža se danes ocenjuje na približno 2,5 milijarde evrov.

Kako je lahko tako hitro prišel tako daleč?
Mladi poslovnež je s potezo nakupa Siburja privzdignil marsikatero obrv. Kmalu je bilo razkrito, kako je Shamalov prišel do kapitala, s katerim je kupil delnice v Siburju. Iz javno dostopnih dokumentov Kirillove investicijske družbe je razvidno, da si je družba sredstva zagotovila v banki, ki ji predseduje Putinov dolgoletni prijatelj, pomembnejšo pozicijo v njej pa zaseda Kirillov starejši brat. Kremeljski kritiki ugotavljajo, da je potek kariere Putinovega zeta simptomatičen za delovanje režima, ki želi del bogastva in privilegijev predati naslednji generaciji. Do “transferja moči” prihaja daleč od oči javnosti.

Režim predaja moč in denar naslednji generaciji
Nekdanji pomočnik ministra za energijo Vladimir Milov trdi, da so Putinovi prijatelji s pomočjo posojil družb, ki so tesno povezane z državo, kot je na primer Gazprombank, pridobili ogromno sredstev. “Vse je ekstremno netransparentno, zato je težko soditi o podrobnostih posojilnih pogodb. Prepričani so, da je Gazprombank njihova osebna banka,” je prepričan opozicijski politik.

Borut Pahor je pred kratkim Vladimirja Putina povabil na praznovanje stoletnice izgradnje ruske kapelice. Mnogi so mu povabilo odsvetovali, saj naj bi z obiskom ruskega predsednika tvegal poslabšanje že tako slabega ugleda Slovenije v mednarodni javnosti. Pojavile so se celo domneve, da je Pahor s tem povabilom zakockal Piranski zaliv. 

Ž. K.