fbpx

To je pridigar na begu, ki je navdahnil enega izmed teroristov v nedavnem londonskem terorističnem napadu

Foto: YouTube

Eden izmed teroristov nedavnega terorističnega napada v Londonu je prek spleta spremljal posnetke ameriškega pridigarja sovraštva, ki so ga tožilci označili kot fanatično protiameriško usmerjenega in so ga celo fotografirali, medtem ko je poziral kot mudžahedin. 

Ahmad Musa Jibril je po terorističnem napadu tako hitro zapustil svoj dom v Dearbornu v zvezni državi Michigan, da je na verandi pozabil celo svoje sandale. Ni pa izginil samo on, temveč tudi njegova mati in sestra, ki živita le nekaj ulic stran od njega.

46-letnik ni bil nikoli obsojen zaradi terorizma, je pa slepar, ki je za rešetkami pristal zaradi masovnega poskusa kraje denarja davkoplačevalcev. Ko so ga v Detroitu leta 2005 obsodili, so razkrili tudi njegove teroristične želje, vključno s tem, kako je poskušal prevzeti zasluge za bombardiranje al Qaede leta 1995, v katerem so umrli štirje Američani. Tožilstvo je razkrilo, kako je skupaj z očetom vodil svojo spletno stran in pridigal fanatični salafizem, prav tako je imel v lasti družinski album, v katerem je bilo mogoče najti njegovo sliko, ko je bil oblečen v oblačila džihadističnega bojevnika. Na strani pa je bilo mogoče prebrati pesem, ki časti Osamo bin Ladna.

Pridigar se skriva odkar so bile razkrite povezave
Ameriški državljan se skriva, odkar so bile razkrite njegove povezave z londonskim terorističnim napadom. Obstaja prepričanje, da je pomagal motivirati 27-letnega Britanca pakistanskega rodu Khurama Butta, to je enega izmed treh fanatikov, ki so vpleteni v sobotne nočne napade na London Bridgeu. 27-letni morilec, ki ga je policija ustrelila medtem ko je nosil nogometni dres Arsenala, je bil navdušeni privrženec Jibrilovih džihadističnih pogledov, ki jih je Jibril širil s pomočjo interneta in ostalih orodij.

Foto: YouTube

Eden izmed Buttovih prijateljev je povedal, da je Butt močno sledil Jibrilovim radikalnim pogledom. “Zelo sem presenečen, da je ta vsebina še vedno na portalu YouTube in je lahko dostopna.” Jibrilova presenetljiva stališča in povezave s sovraštvom ter terorjem so bile razkrite po tem, ko je bil večkrat zapored obsojen zaradi goljufij in pranja denarja.

Preiskovalci so po navedbah Daily Maila ugotovili, da je kar 60 odstotkov tujih borcev v Siriji sledilo Jibrilovim sporočilom prek druabenega omrežja Twitter. Pri tem pa je treba dodati, da se je večina njegovih sledilcev pridružila pridruženim skupinam al-Qaede, nekateri pa Islamski državi.

N. Ž.