To je princeska, ki ji je Angela Merkel uničila sanje

Julia Klöckner. Foto: epa

Pred migrantsko krizo je Julia Klöckner, voditeljica CDU v deželi Porenje -Pfalško, veljala za eno od najverjetnejših naslednic Angele Merkel na čelu krščanskih demokratov. Toda nato so se nanjo zgrnili črni oblaki. 

Še pred meseci se je zdelo, da bo 43-letni Klöcknerjevi  v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško uspelo brez težav spraviti z oblasti socialne demokrate, ki v tej deželi vladajo že zadnjih 25 let.

Priljubljena vedra princeska
CDU je imela namreč v omenjeni zvezni deželi več kot 40-odstotno javnomnenjsko podporo, številni v stranki so celo upali, da jim bo na deželnih volitvah uspelo osvojiti absolutno večino sedežev v deželnem parlamentu.

Ta zmaga bi bila odskočna deska za priljubljeno Klöcknerjevo (novinarji so ji celo nadeli vzdevek vedra princeska oziroma kronska princeska), ki so jo številni videli že na čelu CDU, ko bi se Merklova odločila za odhod iz visoke politike.

Klöcknerjeva najprej za Merklovo, nato proti njej
Toda prav migrantska politika Merklove, ki je v začetku lanskega septembra odprla vrata migrantom z Bližnjega vzhoda, je ambiciozni Klöcknerjevi spodrezala krila. CDU je postajala vse manj priljubljena, vse bolj se je vzpenjala Alternativa za Nemčijo (AfD).

Julia Klöckner in Angela Merkel. Foto: epa

Julia Klöckner in Angela Merkel. Foto: epa

Tudi Klöcknerjeva ni našla pravega odgovora za usihanje podpore CDU v svoji deželi. Najprej je strumno stala ob strani Merklovi in podpirala sprejem migrantov. Čim bolj so se bližale marčevske deželne volitve, tem bolj se je Klöcknerjeva oddaljevala od Merklove. Toda zaman, razočaranih volivcev CDU, ki se vse bolj navdušujejo nad AfD, v svoj tabor ni mogla več pritegniti.

Uničene sanje o naskoku na vrh
V nedeljo tako Klöcknerjevi na deželnih volitvah ni uspel naskok na oblast. V Porenju-Pfalškem je spet zmagala SPD, in sicer s 36,2 odstotka. CDU je pristala le na drugem mestu z 31,8 odstotka. Alternativa za Nemčijo, ki je pritegnila volivce, ki so se pred migrantsko krizo še navduševali nad CDU in Klöcknerjevo, pa so se z 12,6 odstotka zavihteli na tretjo mesto.

Klöcknerjeva bo še vedno ostala na vrhu stranke CDU v Porenju-Pfalškem, toda njene sanje o naskoku na sam vrh nemške politike so za zdaj uničene.

Aleš Žužek