fbpx

To je ruska paravojaška enota, kjer vodja ne skriva, da je nacist

Foto: družbena omrežja

“Sem nacist. Sem nacist. Ne bom rekel, da sem nacionalist, domoljub, imperalist in tako naprej. Povedal bom odkrito – jaz sem nacist,” je dejal Aleksej Milčakov, eden od vodij ruske paravojaške skupine, znane kot Rusič, v videu, objavljenem na ruskem nacionalističnem kanalu YouTube, poroča Index.

Paravojaška enota Rusič odkrito sprejema nacistično simboliko in radikalne rasistične ideologije, prav tako pa naj bi delovala po celem svetu, med drugim tudi v Ukrajini. Vodja Aleksej Milčakov in njegova skupina naj bi bili povezani z zločini v Ukrajini in Siriji. Enota Rusič je bila pred dvema letoma razglašena za svetovno teroristično organizacijo in je ena izmed desničarskih skupin, ki se aktivno borijo v Ukrajini in sodelujejo z redno vojsko Rusije ali zavezniškimi separatističnimi silami.

Enota Rusič znana po brutalnosti
Zasebna vojaška enota Rusič je ena najstrašljivejših paravojaških skupin v Rusiji. To je najemniška enota, ki se ponaša s slovesom “neonacistične” skupine, znana po neusmiljeni brutalnosti. Enota je bila prvič v središču pozornosti javnosti leta 2014, ko je bila napotena v Donbas v vzhodni Ukrajini med obdobjem vrhunca spopadov med ruskimi separatističnimi silami in ukrajinsko vojsko. Njihova napotitev, ki je bila tudi njihova prva, je med širitvijo nemirov v ljudeh vzbujala teror in strah, so potrdili nekateri pričevalci za tuje medije.

Po prvi napotitvi naj bi se delovna skupina osredotočila na Harkov, pretežno rusko mesto v vzhodni Ukrajini, ki je bilo tudi označeno kot “rdeča cona” v vojni, ki jo je Putin napovedal Ukrajini. Mesto Harkov se je zaradi tesne lokacijske bližine ruskih meja soočal z dvojno grožnjo, in sicer s strani projektne skupine in ruske vojske. Po poročanju Newamerica naj bi enota Ukrajino zapustila poleti 2015, nekaj mesecev potem, ko so Združeno kraljestvo, Kanada in Evropska unija sankcionirale Milčakova po poročilih o vpletenosti njegove enote v domnevne vojne zločine v Donbasu. Tako Milčakov kot Rusič sta bila omenjena v številnih poročilih o podvigih v zadnjih sedmih letih v Siriji skupaj z vojaškim trenerjem Janom Petrovskim. Med drugim v povezavi z grozljivim mučenjem in razkosanjem sirskega ujetnika.

Foto: družbena omrežja

Zelo vpeti v socialna omrežja
Leta 2021 pa so se spet okrepile govorice o možni vrnitvi Rusiča na ukrajinsko fronto zaradi napada “Ruske pomladi 2.0” globlje v Donbas. Prva omemba naj bi bila objavljena na družbenem omrežju lani v začetku leta in potem ponovno jeseni, kjer je bilo po poročanju tujih medijev na fotografiji zaslediti enoto Rusič na vrhu ruskega oklepnika, pripravljeno na usposabljanje za vojaške vaje. Oklepnik naj bi označili kot “BMP, kar pomeni “Boyevaya Mashina Pehoty”, torej bojno vozilo pehote, ki je vrsta oklepnega bojnega vozila za prevoz pehote v boj in zagotavlja podporo z neposrednim ognjem,” je bilo navedeno v objavi. Njihova izjemna angažiranost na socialnih omrežjih naj bi kazala na globoko vpetost v večjo mrežo ultranacionalističnih borcev. Po poročanju medijev se zdi, da je skupini omogočen takojšnji dostop do vladnih virov, kar je ugotovila tudi ena od Newamericanovih analiz.

Decembra 2020 naj bi enota na splet naložila videoposnetek, ki prikazuje Petrovskega in rekrute med strelsko vajo s člani Zveze prostovoljcev Donbasa ali SDD, organizacije ruskih veteranov Donbasa, organizacijo, ki naj bi imela tesne odnose s Putinovo stranko Združena Rusija. V videu eden od članov udeležence imenuje “pravi ruski domoljubi” in poudarja pomen takšnih skupin za nacionalni interes Rusije.

Ana Hribar