fbpx

To je samomorilski napadalec Islamske države, nekdanji zapornik v Guantanamu, ki je od države prejel milijon britanskih funtov odškodnine

Foto: Printscreen/YouTube

Nedavnega samomorilskega napadalca Islamske države so prepoznali kot nekdanjega britanskega zapornika v zloglasnem Guantanamu, ki mu je vlada pod Blairovim vodstvom ob izpustitvi izplačala celo odškodnino v višini milijona britanskih funtov. 

Petdesetletni Jamal Udeen al-Harith naj bi v začetku tega tedna razstrelil samomorilsko bombo v napadu Islamske države na vojaško oporišče v bližini Mosula.

Zaradi lobiranja Blairove vlade so ga izpustili
V Manchesterju rojeni spreobrnjenec v muslimansko vero se je leta 1994 preimenoval iz Ronalda Fiddlerja v al-Haritha, poroča britanski Daily Mail. Leta 2001 je bil obtožen terorizma po tem, ko so ga ameriške sile zajele v Afganistanu.

Leta 2004 je bil izpuščen iz Guantanama, po tem, ko je britanska vlada pod vodstvom Tonyja Blaira lobirala za njegovo izpustitev, ker naj ne bi predstavljal nikakršne nevarnosti. Zaradi obtožbe, da so za nasilje v ameriškem zaporu odgovorni tudi britanski agenti, ki so za to vedeli in niso nič storili, je v obliki kompenzacije prejel odškodnino v višini milijona angleških funtov.

Foto: Printscreen/YouTube

Na posnetku ga je identificiral njegov brat
Al-Harithov brat Leon Jameson pa je zdaj potrdil, da se njegov brat res nahaja na posnetku, ki ga je objavila Islamska država. Al-Harith je na posnetku nasmejan in oblečen v maskirno obleko, medtem ko sedi v vozilu, prepletenem z vrsto žic in stikal v ozadju. Dejal je, da njegov brat zaradi svojih dejanj zapravlja svoje življenje in dodal, da se ga kljub temu ne sramuje in se ga tudi nikoli ne bo. Drugi brat Brian Jameson pa je za Times povedal, da je za brata vedel, da bo čez nekaj let postal ekstremist in dodal, da je pri zadnjem pogovoru z njim dobil občutek, da govori z bratom, ki ga je poznal včasih. “Sem popolnoma skrušen.”

Pred dvema dnevoma je v javnost prišla informacija, da je al-Harith imel dovoljenje za potovanje v Sirijo, kljub temu, da so varnostne službe vedele, da je bil v preteklosti zaprt in se je zadnja tri leta bojeval v imenu Islamske države.

Na posnetku je bil ekstremist nasmejan do ušes
Pred tremi dnevi je bil objavljen posnetek nasmejanega ekstremista, ki je s tovornjakom, naloženim z eksplozivom, pospeševal vožnjo proti iraški vojaški bazi s sedežem v Mosulu. V ozadju pa je bilo med drugim mogoče videti oblak dima. Po napadu, ki se je zgodil med divjo bitko za nadzor mesta, je oddelek za propagando Islamske države objavil video posnetek, ki hvali prispevek džihadistov pri povzročanju škode in žrtev ter povzdigujejo njegovo mučeništvo.

Foto: Printscreen/ YouTube

Bombaš al-Harith, ki je bil prvotno identificiran kot Abu Zakariya al-Britani, je od nekdaj zavračal obtožbe, da je terorist in trdil, da so ga med obiskom Bližnjega vzhoda v času verskih praznikov zaprli talibani, ker naj bi menili, da zaradi britanskega potnega lista opravlja vlogo britanskega tajnega agenta.

Zdajšnji napad pa je spodbudil vrsto vprašanj o tem, katere ukrepe so pristojni organi povzeli za nadzor nekdanjega zapornika potem, ko se je bil ta izpuščen iz zapora. Konzervativni politik Tim Loughton je razkritje opisal kot škandalozno in dodal, da se postavlja cela vrsta vprašanj. “Toliko o zagotovilu Tonyja Blaira, da ta konkretni ekstremist ne predstavlja varnostne grožnje.” Poudaril, je da je ta ves čas od izpustitve več kot očitno predstavljal grožnjo za varnost Britancev in pripomnil, da je še hujše, ker je zaradi pomanjkljive Blairove presoje prejel celo odškodnino v višini milijona angleških funtov.

N. Ž.