To pa je nerodno! Bela hiša izbrisala tvit, potem ko je dobila konkretno zaušnico Muskovega Twitterja

Predsednik ZDA Joe Biden v javnosti nastopa vse bolj zmedeno.

Odkar je Elon Musk dokončno kupil Twitter, je že uvedel nekaj sprememb, med drugim tudi preverjanje dejstev. Tega vsekakor ni pričakovala Bela hiša, ki je to ugotovila v sredo na precej “sramoten” način. Ko je namreč hotela povečanje prejemkov socialne varnosti pripisati “uspešnemu” mandatu ameriškega predsednika, je dobila “zaušnico” s Twitterja in njegovega novega dodatka za preverjanje dejstev. Precej enaka situacija je pri nas, ko si Golobova vlada s svojimi “pajdaši” NVO želi pripisati zasluge, ki jim ne pripadajo, kakor je bilo še nedavno s predlogom za brezplačna kosila Inštituta 8. marec, ki pa je “pozabil” omeniti, da je enako predlagala oziroma uvedla že stranka SDS.

Bela hiša je v sredo izbrisala objavo na Twitterju, ki je reklamirala povečanje prejemkov socialne varnosti za starejše, potem ko je platforma družbenih medijev dodala opombo o “kontekstu”, ki je poudarila, da je bilo povečanje povezano z zakonom iz leta 1972, ki je zahteval samodejno povišanje na podlagi sprememb življenjskih stroškov.

“Starejši so pod vodstvom predsednika Bidna prejeli največje povečanje čekov socialne varnosti v zadnjih 10 letih,” je pisalo v tvitu, ki je bil objavljen na uradnem profilu Bele hiše 1. novembra ob 16.45. V sredo se je pojavila tudi Twitterjeva prošnja o kontekstu napisanega, vendar se Bela hiša ni odzvala. Vsaj ne takoj.

V sredo je sledil izbris tvita s strani Bele hiše, potem ko je bil le dodan kontekst, ki je Bidnu odvzel vse zasluge. Uradnik iz predsednikove rezidence je sporočil, češ, da je šlo za nepopolno objavo, daljšo izjavo o izbrisu pa je podala tudi tiskovna predstavnica Karin Jean-Pierre: “Poglejte, tvit ni bil popoln. Običajno, ko objavimo tvit, ga objavimo s kontekstom, ta pa tega konteksta ni imel,” je dejala Jean-Pierre. “Tako smo v preteklosti poudarjali, da se bodo prvič v več kot desetletju premije Medicare za starejše znižale, čeprav se bodo njihovi čeki socialne varnosti povečali. To je nekaj konteksta, ki ni bil vključen,” je pojasnila.

“Twitter na tvit Bele hiše doda “kontekst”, ki Bidnu odvzame zasluge za povečanje socialne varnosti. To je bila namreč avtomatska prilagoditev življenjskih stroškov, vezana na inflacijo,” je zapisal NBC novinar Sahil Kapur na Twitterju.

Kontekstna opomba, ki je bila vidna v sredo zjutraj, govori o tem, da je rekordno povečanje, na katerega se je skliceval tvit, povezano z inflacijo, ki je junija dosegla najvišjo točko v zadnjih 40 letih. “Starejši bodo prejeli veliko povečanje prejemkov socialne varnosti zaradi prilagoditve letnih življenjskih stroškov, ki temelji na stopnji inflacije,” je zapisano v pripisu s povezavo na zgodovino zakona na uradni spletni strani uprave za socialno varnost. Republikanci so zamerili Bidnu in demokratskim kandidatom zaradi inflacije, ki je bila prepoznana kot glavna skrb mnogih volivcev na vmesnih volitvah. Zaskrbljenost zaradi inflacije je prav tako glavna v centralni banki Federal Reserve, ki je v sredo znova zvišala svojo ključno obrestno mero v svojih prizadevanjih za upočasnitev rasti cen.

Elon Musk, najbogatejši človek na svetu, ki je prejšnji teden prevzel lastništvo Twitterja, je pozdravil popravek in dejal, da je bila funkcija, ki ga je ustvarila, “super”, s čimer se mnogi strinjajo: “Preverjanje goljufij glede Bidenovih laži! Patetično lažnivi Biden! Zato sovražijo Elona Muska! Demokrati sovražijo transparentnost! Demokrati obožujejo svojo osvetlitev. Tega ne bomo slišali v demokratičnih medijih”, je zapisal eden od uporabnikov Twitterja, ki se je prav tako odzval na Twitterjevo zaušnico Bidnovi administraciji, ki je želela prevzeti zasluge za nekaj, kar je obstajalo že leta.

V Sloveniji bi prav tako potrebovali to funkcijo
Podobna pa je zgodba tudi v Sloveniji in očitno bi enako dodajanje “konkteksta” potrebovali tudi za Golobovo vlado in njegove pajdaše. Najprej je to zadeva z brezplačnimi šolskimi kosili, za katere je želel prevzeti zasluge Inštitut 8. marec pod vodstvom Nike Kovač. Spomnimo, da je oktobra Inštitut 8. marec v državni zbor prinesel več kot pet tisoč overjenih podpisov državljank in državljanov, ki so jih zbrali za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, “pozabili” pa so omeniti, da je to že uvedla SDS, potem pa je to ukinila stranka SD.

Foto: STA

V začetku oktobra so sicer poslanci SDS koalicijske poslance pozvali, naj podprejo njihov predlog zakona o brezplačni prehrani v šolah, a ti so ob tem dejali, da koalicija predloga ne bo podprla, ker “predlagatelj ni pravi”. Brezplačno šolsko prehrano za vse dijake je leta 2008 uvedla vlada Janeza Janše, potem pa je popolnoma brezplačno malico ukinila vlada Boruta Pahorja, ko je ministroval Igor Lukšič, torej stranka SD.