fbpx

To so države, ki lahko naslednje zapustijo Evropsko unijo

Foto: epa

Svetovni voditelji se bojijo, da bi izstop Britancev iz Evropske unije sprožil val izstopov – sledil bi namreč lahko odhod kar petih drugih držav.

Svetovni voditelji so na nogah, nihče pa ne ve, kaj lahko taka odločitev Britancev povzroči. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je že dejal, da morebiten izstop predstavlja tveganje za celotno zahodno civilizacijo.

AKTUALNO DOGAJANJE PREBERITE TUKAJ: BREXIT 

Odhod Velike Britanije iz skupne Evrope pa bi lahko povzročil pravi val izstopov držav. Med glavnimi kandidatkami za odhod iz Evropske unije se tako pojavljajo Francija, Madžarska, Švedska, Nizozemska in Grčija, navaja ameriški Washington Post.

Švedska
Mnogi poimenujejo Švedsko kar za skandinavsko različico Evropske unije. Glede evropske politike se v 90 odstotkih primerov Švedska strinja z Veliko Britanijo. Tudi Švedi pa se že mnogo let izogibajo misli, da bi sprejeli evro. Migrantska kriza in vse močnejša skrajna desnica na Švedskem sta že podprli idejo brexita. Splošno javno mnenje Švedov je Evropski uniji sicer še vedno naklonjeno, kar pa bi se lahko radikalno spremenilo, če bi Britanci izstopili iz EU. Pri tem bi se lahko okrepilo jedro Evropske unije, vzpostavilo bi se tesnejše sodelovanje med največjimi članicami, s čimer bi se Švedi lahko hitro počutili tudi nekoliko zapostavljene. Ideja o skupni Evropski uniji bi lahko začela izgubljati podporo.

Danska
Referendum o Evropski uniji, čeprav mnogo manjšega, je Danska imela že decembra lani. Na njem se je večina volivcev odločila, da ne želijo predati še več svojih pristojnosti na raven EU. To seveda ne pomeni, da si Danci želijo iz EU, vsekakor pa to pomeni, da si ne želijo še več Evropske unije. Danska pa je ena najbolj močnih zaveznic Velike Britanije. V primeri brexita bi danski interesi izgubili velik del podpore znotraj EU, kar bi še okrepilo skepticizem do Evropske unije.

Kampanja za obstanek Velike Britanije v EU tudi v Varšavi (foto: epa)

Kampanja za obstanek Velike Britanije v EU tudi v Varšavi (foto: epa)

Grčija
Ena najbolj problematičnih članic EU je s svojim dolgom več mesecev krasila naslovnice vseh evropskih časopisov, danes pa o njej ni ne duha ne sluha. To pa seveda ne pomeni, da so njene težave popolnoma izginile. V primeru, da bi Velika Britanija izstopila iz EU, bi to lahko ogrozilo njeno stabilnost, finančni pretresi na trgu pa ne bi pomagali grškemu gospodarstvu. S tem bi lahko bil močno ogrožen tudi njen obstanek v Evropski uniji, oziroma še bolj, v evroobmočju. Grčija se namreč boji, da bi jo bila EU primorana izključiti, da bi lahko zagotovila kohezivnost med preostalimi članicami.

Nizozemska
Desničarska populistična stranka na Nizozemskem je že podprla brexit, njeni pripadniki pa upajo, da se bo podoben referendum zgodil tudi na Nizozemskem. Gre predvsem za odgovor na migrantsko krizo, za katero krivijo Evropsko unijo. “Če želimo preživeti kot narod, moramo ustaviti migracijo in islamizacijo. Tega pa ne moremo storiti znotraj Evropske unije,” je dejal Geert Wilders, vodja stranke, ki trenutno vodi v javnomnenjskih raziskavah.

Madžarska
Madžarski premier Viktor Orban je že dolgo časa znan kot kritik Evropske unije. Kljub temu pa je pozval Veliko Britanijo, naj ostane del EU, a to naj bi dejal predvsem zaradi močnega zavezništva madžarskega in britanskega parlamenta. Madžarska bo sicer tudi sama imela referendum o zadevah EU, ki bi lahko ogrozile kohezivnost skupnosti. Odločali se bodo namreč o tem, ali sprejmejo kvote premeščanja migrantov po Evropi. Direktno sicer ne bodo odločali o članstvu v EU, gre pa nedvomno za posredno odločanje o avtoriteti Bruslja.

Francija
Francozi že leta veljajo za ene največjih evroskeptikov. Kar 61 odstotkov prebivalcev ima negativen pogled na Evropsko unijo. Poleg Nemčije pa je Francija ena od vodilnih sil EU, a sama se mora spopadati z veliko težavami, pri katerih ji Evropska unija ne pomaga dovolj, kot na primer terorizem in šibko gospodarstvo. Prav nasprotno, nekateri za nastanek teh težav krivijo prav EU. Francozi namreč še vedno niso povsem izšli iz finančne krize. Med tem je vodja francoske nacionalne fronte Marine Le Pen že javno podprla brexit in dejala, da bo Francija naslednja izstopila iz EU, če bo sama kdaj predsednica.

Poseben primer pa predstavlja tudi Škotska. Ta se je sicer leta 2014 odločila, da bo ostala znotraj Združenega kraljestva, a je sama po sebi izrazito naklonjena Evropski uniji. V primeru, da bi se zgodil brexit, pa bi morda lahko bili priča ponovnemu referendumu, v katerem pa bi odločali prav nasprotno – ne o izstopu, pač pa o vstopu v EU.

M. G.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save