To so evropski muslimani, ki se bojijo islamizacije Evrope

Na obisku pri poljskih muslimanih je bil tudi britanski Prince Charles (foto: epa)

Na Poljskem obstaja vasica, ki je skoraj povsem muslimanska. A prebivalci so v družbo popolnoma integrirani. Prepričani so, da islam kot religija ni povezan z arabskim načinom življenja. Tam ženske ne nosijo naglavnih rut in imajo mnogo več pravic. Prav zaradi tega so močno skeptični glede prihoda migrantov v Evropo.

Na Poljskem, blizu meje z Belorusijo, se na precej ruralnem območju nahaja vas Kruszyniany. Najverjetneje gre za zadnji kraj v Evropi, kjer bi pričakovali muslimanske priseljence, a je prebivalstvo te vasi večinoma muslimansko. Izhajajo namreč iz Tatarov, ki so v ta del Evrope skupaj z islamom prišli že pred več sto leti. Njihovi predniki so se med drugim pod poveljstvom poljskega kralja Jana Sobieskega III. leta 1683 borili proti Turkom v bitki pri Dunaju. Ta bitka je končala turška osvajanja na stari celini in pomenila začetek konca turškega Otomanskega imperija.

V centru vasice Kruszyniany je postavljena mošeja z dvema stolpoma, na njenem vrhu pa sta kovinska simbola polmeseca. Na zidovih so zapisane molitve v arabskem jeziku. A približno 3.000 prebivalcev vasi je popolnoma integriranih v okolje. Sami zase pravijo, da so Poljaki, prav tako pa ugotavljajo, da njihovo versko prepričanje v pretežno katoliški Poljski ne predstavlja nobenih ovir med ostalimi prebivalci, piše nemški časnik Die Welt.

Mošeja v vasici (Foto: epa)

Mošeja v vasici. Foto: epa

Sobivanje različnih religij
Pred leti je vandal poškodoval mošejo, a je bil, kot zagotavljajo, to osamljen primer. ”V vasi živijo tako pravoslavci kot katoliki in večinoma muslimani. Edine težave, ki jih imamo, so te, da imamo preveč praznikov, da bi vse praznovali skupaj. Nihče ne bi več delal,” se je pošalil Dzemil Gembicki, lokalni vodič.

Po njihovem mnenju islam kot religija ni neposredno povezan z načinom življenja, kot ga imajo v arabskem in severnoafriškem svetu. ”Spolni napadi v Kölnu nimajo ničesar skupnega z islamom kot religijo, pač pa s kulturo, kjer na žensko gledajo drugače,” pojasnjuje vodja tamkajšne muslimanske skupnosti Bronislaw Talkowski.

Arabci in Afričani jih želijo učiti, kako biti pravi musliman
Kot pojasnjuje, je v Koranu zapisano, da se mora ženska oblačiti skromno, a to, kot zagotavlja, na Poljskem ne pomeni isto kot v arabskem svetu. Na Poljskem lahko ženske brez problema oblečejo krilo, ki sega malo čez kolena, ter bluzo. Prav zaradi kulturnih razlik pa so skeptični do prihoda arabskih muslimanov v Evropo. ”Če pride do terorističnega napada, bomo zaradi njih tudi mi na slabem glasu,” je prepričan Talkowski.

V vasici se močno zavzemajo za enakost med spoloma, zato ženske tudi ne nosijo naglavnih rut. ”Priseljenci z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike prihajajo sem in nas učijo, kako biti dobri muslimani. A mi smo tu že več sto let in imamo svojo interpretacijo islama, ki je prilagojena okolju, v katerem živimo – Poljski in Evropi. In tega ne bomo spremenili,” je še prepričan Selim Chazbijewicz.

M. G.