fbpx

To so največji Putinovi problemi v 2019

Vladimir Putin (Foto: Twitter)

Največji izzivi ruskega predsednika v letu 2019 čakajo tako v zunanji kot notranji politiki. Glavna tema pa bodo spet Ukrajina, rusko-ameriški odnosi in krepitev ruske vojske.

Za rusko vlado največji izziv v prihajajočem letu predstavljajo ekonomske sankcije, ki so v teku že peto leto. Ravno tako pomembno vlogo igrata vrednost rublja in cena nafte.

“Ekonomski izzivi so, vsekakor, cena nafte, vprašanje dela v okviru naših sporazumov z OPEC-om in vprašanje, kako lahko vplivamo na ceno nafte v Rusiji kot tudi na vrednost rublja,” je za Sputnik povedal ruski politolog Gevorg Mirzajan. Ob tem je po poročanju portala Kurir.rs še dodal, da je za Rusijo pomembno, ali lahko predsednik Vladimir Putin izpolni vsaj del svojih obljub o ekonomski rasti ter naslovi vprašanje kontinuiranih sankcij proti Rusiji.

Zunanja politika se spet vrti okoli razmer v Ukrajini
Na zunanjepolitičnem parketu je pred Rusijo naporno leto, v dobršnem delu zaradi odnosov z ZDA. Glava tema tu je spet Ukrajina, kjer se letos pripravljajo volitve, trenutni predsednik Petro Porošenko pa slabe odnose z Rusijo vse od odcepitve Krima izrablja za razpihovanje nastrojenosti proti Rusiji in nabiranje poceni političnih točk, saj je njegova priljubljenost daleč od tiste, kot je bila včasih.

Bašara al Asad (Vir: Twitter)

Oblasti v Moskvi uradni Kijev med drugim obtožujejo urjenja teroristov, ki bi lahko postali velika grožnja za Rusijo v prihajajočem letu. Ukrajinci naj bi po informacijah vojnega strokovnjaka Aleksandra Žilina diverzante, izurjene za izvajanje terorističnih napadov, vse od leta 2014 urili na poligonu Javorovo pod lvovsko oblastjo.

Močnejša prisotnost Rusov na Bližnjem vzhodu
Ob tem ne gre pozabiti vloge mirovnika, ki jo Rusija še naprej igra v ohranjanju relativnega miru v Siriji in s tem na oblasti tudi predsednika Bašarja al Asada. V zadnjih dnevih starega leta se je zaradi tega nekoliko zaostrila retorika med Izraelom in Rusijo. Rusi so Izraelce opozorili, da bodo na vsako bombardiranje na sirska oporišča s strani Izraela, ki se zgodijo “po nesreči”, odgovorili v enaki meri. Ravno tako pa je pričakovati, da se bo zaradi napetosti s Turčijo in umikom ZDA iz Sirije vloga Rusije le še okrepila.

Ivan Šokić